SÖNDAGSLÅNGKOK & GLÖGGPÄRON MED KOLASÅS
Söndag=långkok.
Det blev surdegsbröd med lång jästid, fläskfilé som fick gå i ugnen ett par timmar samt kvällens desserts kolasås som kokade i tre timmar.
Perfekt söndagsmat m a o!
Långkoket i ugnen är så simpelt! Putsa och skiva upp två fläskfiléer. Blanda samman 2 dl soya, 1 dl sweet chilisås, 1 dl olja och 3 dl grädde.
Lägg i filéerna och skjuts in i ugnen i 125 grader i ett par timmar.
Serveras med förslagsvis ris, sallad och en gräddsås gjord på en liten del av marinaden samt grädde. Vi åt såklart det nybakta surdegsbrödet till! Nomnom!
Till söndagsdessert gjorde jag något väldigt enkelt med så gott!
Inkokta päron med smak av glöggkryddor!
Skala ett gäng med mogna päron men lämna skaftet kvar. Gör en sockerlag av 7 dl vatten, 3 dl socker, en påse glöggkryddor samt ett par teskedar kanel.
Låt koka tills päronen mjuknat och låt dem ligga kvar i lagen och dra!
Till kolasåsen behöver du en burk kondenserad mjölk som du enkelt förvandlar till en supergod kolasås genom att ta av pappret på burken som är hel, buckelfri och ej öppnad! Se till att du kokar den i en stor kastrull och att den alltid är täckt med vatten, du kan då och då rulla på den. Efter ca tre timmar (beroendes på hur tjock sås du vill ha) tar du upp den och låter den svalna innan du öppnar den.
Servering
Tag upp ett päron, skär av nederdelen så att den står stadigt på desserttallriken och häll över kolasåsen.