RÖDVINSSÅS
Nu när Sveriges mästerkock är i full fart så måste jag bara rekommendera detta recept på rödvinssås som en av föregåendes års deltagare vann med!
Du kanske håller på med lördagseftermiddagen just nu och måste ha recept på RV sås? Varsågod!
Rödvinsås 4 portioner
Du behöver
3 dl gott rödvin
3 dl god kalvfond (utspädd)
2 schalottenlökar, hackade lite grovt
10 vitpepparkorn
1 lagerblad
Färsk timjan
Salt
Smör
Gör egen fond efter konstens alla regler eller köp färdig på saluhallen eller var du hittar den. Fonden är viktig. Om du använder buljongtärning eller liknande, som inte innehåller kollagen, måste du reda såsen. Det funkar men blir inte lika bra.
Bryn hälften av löken i smör. Tillsätt vin, resten av löken, vitpepparkorn och lagerblad. Reducera på kraftig värme tills hälften återstår
Tillsätt fond och en näve färsk timjan. Reducera på måttlig värme tills hälften återstår.
Sila, smaka av med salt och blanka av med en klick smör.
Receptet kommer HÄRIFRÅN!
Sist jag gjorde denna var på nyårsafton och serverade den tillsammans med en helgrillad oxfilé. Så gott!