LAXTÅRTA MED STENBITSROM
Äntligen fredag och kanske många som går på semester?
Här kommer en riktig goding som ni kan fira med och faktiskt inte alls är så svår att göra. Om man inte vill ha räkor som i denna HÄR RÄKTÅRTAN jag gjort så är detta ett gott alternativ med enbart lax.
Laxtårta
4 gelatinblad
100 g kavring
50 g smör
200 g kallrökt lax
2 dl hackad gräslök
500 g kesella kvarg
2 dl crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
salt & peppar
en skvätt citron
Garnering
röd stenbitsrom
gräslök
citron
Hacka/mixa ihop kavring med det smälta avsvalnade smöret. Arbeta samma till en jämn deg och klä en form med löstagbar botten. Ställ kallt!
Lägg gelatinbladen i blöt medan du fixar laxröran. Hacka ihop lax och lök. Rör ihop med creme fraiche och kvargen men spar men spar ca 1 dl och kesella kvarg. Smaka av med citron, salt & peppar. Krama ur gelatinbladen ordentligt och rör ner i den sparade kvargen och värm försiktigt till den löst sig. Blanda sedan med laxröran. Häll i pajskalet. Ställ i kylen i minst 6 timmar tills den stelnat, görs med fördel dagen innan servering.
Garnera straxt innan servering genom att bre ett lager av stenbitsrommen över tårtan och lägga några gräslöksstrån )jag tog de som börjar gå i blom, vackert) samt citronskivor på sidan.