CHOKLADTERRIN MED VANILJCREME, BÄR & CRISP
Här kommer ett dessertförslag till alla chokladälskare! Denna är så god och blir en perfekt avslutning på en trevlig trerättersmeny. Men fräscha bär, syrlig vaniljcreme och crisp har man allt man kan önska sig form av smak, syra, sötma, tuggmotstånd av olika kvaliter… Nomnom helt enkelt!
Receptet hittade jag hos Arla men moddade om det en aning och missade mängden vit choklad. Det är därför den inte har satt sig och det mesta av chokladen försvann när jag drog bort plastfolien som jag vände den på. Men den blev som sagt god och inte så ful heller utan rätt effektfull med lite liv i chokladen.
Ingredienser
4½ dl vispgrädde
300 g mörk choklad
300 g ljus choklad
300 g vit choklad
Rostad krisp
mandelflarn
skalade sesamfrön
Vaniljkräm
1 msk vaniljsocker
1 dl kesella
1 dl vispgrädde
2 msk florsocker
hallon
physalis
citronmeliss (jag glömde att montera dessa)
Värm 2 dl grädde och smält den mörka chokladen i den. Häll smeten i en plastad avlång form ca 1 ½ liter och låt stelna. Värm 1 ½ dl grädde och smält den ljusa chokladen i den. Häll i formen och låt stelna. Värm 1 dl grädde och smält den vita chokladen i den. Häll i formen. Låt terrinen stå över natten så att den stelnar ordentligt. Rosta nötter, pumpa- och solroskärnor i en stekpanna ca 5 min. Sikta över florsocker mot slutet. Låt svalna och hacka grovt. Dela och skrapa ur vaniljstången. Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen. Vispa med elvisp till krämig konsistens. Skär skivor av terrinen med varm kniv.
Servera med vaniljkräm, rostad krisp och hallon. Garnera med citronmeliss. Tips! Terrinen ger ca 20 portioner och går utmärkt att frysa. På ett dygn så var vår helt oförklarligt borta ur frysen.