KAKAOMARINERAD OXFILÉ MED SMÖRDEGSINBAKAD POTATISBAKELSE
Denna kakaomarinerade helgrillade oxfilé med smördegsinbakad potatisbakelse utgjorde huvudrätten på vår nyårsaftonsmeny.
Oxfilén blev sååååå mör och hade en gudomlig smak! Den bokstavligen föll isär när man drog lite i den.
Jag marinerade den en dag innan.
Kakaomarinerad oxfilé
Ca 2 kg oxfilé (vi var 4 pers och det räcker till nyårsdagens pizza också)
2 dl soya
3 dl sweet chili sås
½ dl sesamfrön
1 msk kakao
Grilla på kolgrill till termometern visar Medium rare HÄR hittar du en temperatusskola!
Smördegsinbakad potatisbakelse
12 st
1 pkt smördegsplattor
ca 10 potatisar
1 solo vitlök
1 ägg
riven god ost
salt & peppar
Börja med att skala och koka potatisen mjuk. Lägg yt de frysta smördegsplattorna under handduk så att de hinner tina. Pressa potatisen och låt svalna, lägg sedan på potatis, riven ost, riven vitlök samt salta och peppra på samtliga smördegsplattor.
Rulla ihop smördegsplattorna och dela varje rulle på mitten. Man kan med fördel förbereda hit till dagen innan. Bara att plasta in och ställa i kylen.
Ställ på plåt och pensla med uppvispat ägg. Vill man kan man toppa med ost. (Men de blir mycket snyggare utan)
Grädda i ugn 200 g i ca 15-20 minuter tills bakelserna är gyllenbruna. Servera genast med en god köttbit och sås.
Så himla gott! Förutom smördegsinbakad potatisbakelse och oxfilé, gjorde jag en tunn sky, en variant på denna rödvinssås samt en gräddig sås med kalvbuljong. Sugersnaps var det enda som behövdes för att göra hela rätten komplett.
Hoppas att ni har gillat dagens meny! En liten kommentar gör mig så glad! Imorgon fredag, redan… Så underbart! Bara att ladda inför en härlig sådan med långpass och förhoppningsvis ett bra underlag att springa på.