SEMMELLÄNGD MED NUTELLAMANDELMASSA
HÄR kommer recept och tips vad du gör av den ANDRA delen av semmeldegen. Av den första degen gjorde jag en SEMMELTÅRTA.
Semmellängd med nutellamandelmassa
100 g smör
1 dl socker
3 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
0,5 tsk hjorthornssalt
ca 9 dl vetemjöl
(ägg till pensling)
Till monteringen
3 msk nutella
200 g mandelmassa
vispad grädde
florsocker
Rör smör och socker poröst. Värm mjölken till 37 grader. Lös jästen i mjölken och tillsätt 2 msk smör/socker blandning, ägget och hälften av mjölet. Låt ”degen” vila i ca 20 minuter.
Tillsätt hjorthornssalt, resten av smör/socker blandningen och resten av mjölet. Arbeta degen smidig. Dela degen i 2 delar.
Dela i tre delar, rulla ut till längder och fläta samman.
Låt jäsa under bakduk ca 45 min. Pensla med ägg och grädda i 175grader (varmluft) ca 20 minuter tills den är gyllene.
Förbered fyllningen, vispa grädden och rör samman mandelmassa, nutella och en skvätt vatten till en bredbar smidig konsistens.
Tag ur längden och låt svalna. Dela på mitten bred på nutellamandelmassan. Fyll en spritspåse och ta ett stort tyll och spritsa rosor på. Lägg tillbaka toppen och sikta över florsocker.