SAFFRANSBULLAR MED VANILJ
Saffransbullar med vanilj
(Jag gör alltid dubbel sats = 80 stora bullar)
50 g jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran
1 1/2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kesella
1/2 tsk salt
1 ägg
17 dl vetemjöl
Smörsockerfyllning
200 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
Till pensling
1 ägg
riven vit blockchoklad
Stöt saffran med lite socker för att få ut smakerna. Jag brukar ta lite av den ljumma mjölkblandningen och röra ut saffranet så att det löses upp innan jag tillsätter det till degen.
Smält smör och häll i mjölken, låt svalna till fingerljummet 37 grader. Smula ned jästen i en bunke, tillsätt smör/mjölkblandningen och när jästen lösts upp har du i socker, salt, saffran, ägg, kesella och vetemjöl. Spara ca 1 dl till utbakningen. Låt gå i maskin i ca 5 minuter tills den är blank och släpper kanterna.
Låt jäsa i ca 45 minuter.
Rör du ihop fyllningen.
Tag upp degen på bakbord och dela på mitten, knåda den ena deghalvan och kavla ut. bred på smörsockerblandningen och vik ihop på mitten. Skär remsor, som du ”byxar”.
Sno ihop ”byxan” (fläta),Skär ut en ny remsa som du snor ihop och lägg runt den första snurran och lägg i bullform. Jag tar en större modell. Tänk på att om man gör en dubbelsats som i vanliga fall ger 100 bullar så ger den ca 80 bullar.
Låt jäsa ytterligare 35 minuter under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg och riv över vit blockchoklad skjuts in i ugnen i 250 grader i ca 8 minuter.
Vid servering pudrar du över florsocker.
1