SKAGENCHEESECAKE i pepparkasformar
Här kommer ett recept som jag vill lyfta fram i juletider! Gjorde detta för ett par år sedan till en påskmiddag men jag tycker att den passar minst lika bra till jul!
Så himla gott att den kan ätas året runt! Jul, påsk och midsommar och kanske som en del av en trio på förrättstallriken på nyårsafton? Jag är redan där och planerar jag! Huvudrätt klar men spånar på tre små rätter till förrätten.
Här kommer en variant på min räktårta/skagencheesecake jag gjorde i påskas. Samma ingredienser bara ett annat sätt att utforma och presentera dem på. En rolig och mycket uppskattad detalj på buffébordet! Gör dessa till jul eller nyår vettja!
Grundreceptet är samma som till skagencheesecaken/räktårtan som jag brukar göra. Jag halverade receptet bara.
SKAGENCHEESECAKE i pepparkasformar
2 gelatinblad
4 skivor kavring
25 g smält smör
2½ dl creme fraiche
½ dl majonnäs
½ finhackad röd lök
Ett par msk röd stenbitsrom
2 dl skalade räkor
finhackad dill
en skvätt citron
peppar & salt
Garnering
Räkor
citron
dill
röd stenbitsrom
Hacka/mixa ihop kavring med det smälta smöret. Arbeta samma till en jämn deg och lägg i botten på ett gäng pepparkaksformar som du ställt på plastfolie. Spar en bit så att skagenröran får plats. Ställ kallt!
Lägg gelatinbladen i blöt medan du fixar räkröran. Hacka ihop räkor, lök samt dill och rör ihop med creme fraiche och majonnäs. Tillsätt stenbitsrom och smaka av med citron, salt & peppar. Krama ur gelatinbladen ordentligt och och värm försiktigt under omrörning i kastrull till den löst sig. Blanda sedan med räkröran.
Häll i pepparkaksformarna. Ställ i kylen i minst 6 timmar tills den stelnat, görs med fördel dagen innan servering.
Lirka loss pepparkaksgubbarna och lägg upp på serveringsfat. Jag brukar låta gästerna ta och garnera sina gubbar själva.
Såååååå gott och uppskattat! Måste nog göra dess till julafton i år!
*Uppdaterat efter julen med foton när de är dekorerade! Mycket snygga och goda blev dessa.