JANSSONS FRESTELSE
Är bara tvungen att lyfta fram detta recept! Inte en jul utan Jansson eller hur? Alla har vi våra egna varianter och här är mitt som jag kör på från jul till jul.
Janssons frestelse a´la Ann
1 kg fast potatis
2 burkar ansjovis
1-2 gula lökar
5 dl grädde
lite spad av ansjovis
vitpeppar
smör
ströbröd
Skala potatisen. Skär i lite grövre stavar. Skär ansjovisen i grova bitar.
Fräs 1 stor lök, helst två tills de är mjuka och glansiga. Smörj en form, varva potatis lök, lite peppar och ansjovis. Avsluta med ett lager ströbröd samt skiva över smör samt 5 dl grädde blandat med lite av spadet av ansjovisen. Det blir en fin sälta och du slipper salta mellan lagren.
Skjuts in i ugnen 175 grader i ca 1½ timme.
Busenkelt! Och världsgott till det klassiska julbordet samt som en enkel lunchrätt!
Den utan lök och ansjovis kallar vi ”Malmborgs här hemma” och funkar bra till alla barn som inte diggar ansjovis.
Jag brukar också göra portions Jansson för att det är så fint att få ge de ätande varsin skål. Då gör jag samma procedur som ovan med lägger i ett par ugnsfasta formar istället och gräddar en kortare tid.