ÅRESKUTOR
Här kommer ännu ett recept på en bakelse/godbit jag gjort i många år. Lika många år som äldsta dotra faktisk, 27! En riktig smarrig godbit med allt gott man kan önska sig till jul.
Åreskutor
5 dl vetemjöl
3/4 dl socker
200 g kallt smör
1 äggula
3 syrliga äpplen
malen kanel
250 g nougat
200 g hasselnötskärnor
50 g mörk choklad
florsocker att pudra över vid servering
Mixa ihop degen smör, socker, äggula och vetemjöl snabbt och låt vila en stund medan du förbereder fyllningen. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Rosta hasselnötskärnorna och lägg dem i en handduk och gnid så att skalet släpper. Skiva upp nougat.
Tag fram degen och tryck ut i mussel eller aluminumformar. Fyll på med äppelbitar, ha på kanel, lägg på en skiva nougat och tryck i hasselnötskärnorna.
Grädda i ca 25 minuter i 175 grader. Tag ur och låt svalna. Smält blockchoklad och ringla över. Vid servering pudra över florsocker.
Går utmärkt att frysa men spar då florsockret.
Dessa måste ni bara testa till gottebuffén i jul! Så goda med mördeg, äppel/kanel och så nougat, nötter och choklad. Mer än tre önskningar i en ;) Servera gärna i formen det bli riktigt fint.