ÖVERBAKAD KRÄFTSOPPA MED SAFFRAN
Hej då var det den 4 januari och dessutom onsdag! Äter ni något gott ikväll? Här blir det vardagsmat efter jobb men till helgen har jag planerat in både det ena och andra. Är ”ledig” från-mitt borta-från-hemmet-jobbet i dagarna tre men måste såklart jobba med mitt egna MEN enligt nyårsmål ska jag prioritera ledighet, (Få se hur det går).
Här kommer ett tips på en av förrätterna som jag serverade under nyårsmiddagen. Gudomligt god!
Detta är en lite av en resträtt! Av överblivna kräftor från en av våra kräftskivor i höstats kokade jag som jag brukar en fond och fryste ned kräftstjärtarna.
Överbakad kräftsoppa med saffran
6 st
7 dl kräftfond HÄR hittar ni ett recept
kräftstjärtar ca 2 dl
1 pkt saffran
2 dl grädde
2 dl vitt vin
redning (mjöl & vatten eller tar man maizena)
1 pkt smördeg
Stöt saffranen och tillsätt i kräftfonden. Tillsätt grädde och vin och låt koka en stund. Red av med en toppredning (vatten och mjöl som vispats ihop till en slät smet och tillsätts under omrörning i soppan). Tänk på att den ska vara lagom krämig. Inte för tunn eller tjock.
Smaka av med vitpeppar och salt. Häll upp i små ugnsformar och lägg i kräftstjärtar. Tag ur sju rundlar i smördegen lite större än formens omkrets. Lägg över locken och kläm åt ordentligt runt kanterna så att degen inte släpper under gräddning. Om man vill kan man ta ut någon dekoration till locket. Jag gjorde små stjärnor.
Grädda i ugnen ca 12 minuter. Servera! Garanterat wow-effekt på denna om man inte säger vad det är inuti innan.
Sugen på fler förätter som ovan? Kika in lite senare då dessa två resterande ovan kommer!
Ha en fin dag, här ska jag ut i snökaoset snart ;)