MOULES FRITES MED CHILIMAJONÄS
Här kommer ett riktigt trevligt recept på fransmännens i norr eller belgarnas motsvarighet till engelsmännens fish & chips.
Moules frites med chilimajonnäs
1 pkt musslor 1 kg
1 gul lök
chili
1 liten morot
olja att fräsa i
2 dl vitt vin (jag tog matlagningsvin)
1 dl grädde
vitlök
salt & peppar
Börja med att skrubba musslorna och tag bort ev. skägg. Kasta musslor som är skadade eller inte stänger sig när du knackar på dem. Skär morötter, hacka lök och chili. Fräs på svag värme i olja tills de mjuknar. Häll i vinet och grädden samt kryddor. Tillsätt musslorna och lägg på lock låt småkoka i ca 4 minuter. Tag av från värmen och kasta bort musslor som inte öppnat sig.
Servera genast med chilmajonnäs (recept nedan) samt pommes frites.
Chilimajonäs
1 dl olja
1 chili
1 äggula
1 vitlöksklyfta
½ msk citronsaft
salt & peppar
Hacka vitlök och chili. Vispa samman äggula med citronsaft, vitlök och chili. Tillsätt droppvist oljan medan du vispar kraftigt. Smaka av med flingsalt. Boom och du ar världens snabbaste och enklaste majo!
Hoppas att ni njuter av en trevlig lördag! Här är vi lite laddade maken och jag inför morgondagens äventyr!