KYCKLINGDUMPLINGS MED MANDUSÅS
Här kommer ett riktigt smarrigt recept på dumplings! Andra gången jag gör det och premiär för kära maken som älskar dessa knyten och äter dem gärna på t e x pinchos. Fast dessa var m y c k e t godare!
Denna gång valde jag att fylla med kycklingfärs och gjorde en himmelsk god mandusås till. Vi provade att ånga ett par knyten men föredrar att koka dumplingen och sedan steka dem så de blir frasiga, Nomonom!
Dumplingsdeg
5 dl vetemjöl
2 ½ dl vatten
Fyllning
800 gr kycklingfärs (det kommer att bli över men stek upp och använd)
sesamolja
½ färsk chili
salt & svartpeppar
Mandusås
6 msk japansk soya
3 tsk sesamolja
3 msk ättiksprit
6 msk ljus sirap
½ finhackad färsk röd chili
2 msk sesamfrön
Börja med att göra dumplingsdegen blanda samman mjöl och vatten och knåda tills den är smidig. Lägg i plastpåse och låt vila minst 30 minuter.
Gör kycklingfyllningen. Stek kycklingfärsen och smaksätt med sesamolja, chili, salt & peppar. Ställ åt sidan och låt svalna och gör mandusåsen. Blanda ihop alla ingredienser!
Tag fram dumpingsdegen och kavla ut tunnt. Jag använde mig en form som underlättade arbetet en hel del denna gång! Men det går såklart utmärkt att göra egna dumplingsknyten.
Lägg fylning på ena halvan och kläm ihop den andra sidan. Använd lite vatten på kanten så fäster den lättare. Lägg på bakltspapper så länge. Koka upp vatten med mycket salt i under tiden du fixar dumplingen.
När alla dumplings är klara lägg ett par stycken i vattnet och låt koka (inte stormkoka) ett par minuter 3-5 minuter. Lägg upp på plåt med bakplåtspapper. När alla dumplings är kokta. Hetta upp en panna med smör och stek på dumplingens tillsammans med sesamfrön.
Vi provade på att ånga ett par knyten men nä inte lika gott som de so kokas och steks frasiga i smör med sesamfrön.
Men det såg väldigt snyggt ut ;)
Såååååå gott! Och roligt att göra tillsammans som alternativ till tacofredag eller lördagsmiddag. Testa!