.RECEPT & MAT,  vegetariskt

RATATOUILLE (RÅTTATÅJ) UGNSSTEKT FLÄSKKOTLETT I BIT

Halloj! Att laga mat på egenodlat är väl hur gött som helst? Närodlat, obesprutat och under villkorslös kärlek fått en schysst uppväxt ;) Här kommer tips på en supergod ratatouille (råttatåj) med ugnsstekt fläskkotlett i bit

I somras var det skördefest och det är alltid så magiskt att gå och plocka och laga mat på. En av favoriterna jag gärna gör är ratatouille! Eller RÅTTATÅJ som jag och barnbarnet brukar skämta. Ni kommer väl ihåg filmen? Här har jag ett äldre inlägg om denna maträtt.

RATATOUILLE (RÅTTATÅJ) UGNSSTEKT FLÄSKKOTLETT I BIT

Anns ratatouille med ugnsstekt fläskkotlett i bit
Krossad tomat
gul & grön squash (zucchini)
röd snackspaprika
tomater (mellan storlek)
gul lök
timjan
salt & peppar (jag använder fem kryddor och mal)

Gör så här
Skiva upp grönsakerna. Jag använder en mandolin (akta fingrarna!) Häll tomatkross i en kastrull och tillsätt sirap (eller honung samt salt och peppar och låt puttra en kort stund. Grunda en ugnsfast form med tomatsåsen. Ställ i rad de olika grönsakerna. Två gul squash, två paprika (ska sticka upp lite eftersom de är råttans öron). Fortsätt med grön squash, tomat och lök. Upprepa tills hela formen r fylld. Lägg på timjankvistar och salt & peppra.

Lägg på ett smörpapper och skjuts in i ugnen på 175° i ca 30-45 minuter.

RATATOUILLE (RÅTTATÅJ) UGNSSTEKT FLÄSKKOTLETT I BIT

RATATOUILLE (RÅTTATÅJ) UGNSSTEKT FLÄSKKOTLETT I BIT

RATATOUILLE (RÅTTATÅJ) UGNSSTEKT FLÄSKKOTLETT I BIT

Kasta nu inte resterna som blir över!

Jag brukar ta allt och låta puttra upp i kastrull och smaka av med salt och kryddor. Perfekt att ha till andra maträtter, lägga i grytor. Vill man kan man mixa allt och frysa in till framtida såser och grytor! Passar utmärkt i köttfärssåsen eller att hälla över en köttbit som ska ugnsstekas, testa pulled pork!

RATATOUILLE (RÅTTATÅJ) UGNSSTEKT FLÄSKKOTLETT I BIT

Min ratatouille serverade jag tillsammans med en marinerad helstekt benfri fläskkotlett.

Marinaden gjorde jag på olivolja, färskriven ingefära, soya, sweet baby rays, salt från Sicilien torkad chilli och sesamfrön.

Måtten har jag förkastat tyvärr. Blanda samman och massera in marinaden på den snittade kotletten. Skjuts in i ugnen tills termometern visar 70 grader, Tag ur, linda in i folie och låt vila en stund.

Sedan skivar du upp relativt tunna skivor och serverar tillsammans med ratatouillen.

RATATOUILLE (RÅTTATÅJ) UGNSSTEKT FLÄSKKOTLETT I BIT

Såklart måste man lägga upp i bästa stilen från den berömda filmen med samma namn.

Och så lite kött på det! Nomnom! Gör nu denna rätt när det är som det är just idag regnigt och kallt ute! Riktigt mat för själen som ger ljusa och varma sommarminnen.

 

Share Button

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *