.RECEPT & MAT,  bakning,  dessert

FARMOR ANKAS ÄPPELPAJ

Jag har gjort den förr och naturligt är det ett måste när man tar hand om sina äpplen från trädgården! Farmors Ankas äppelpaj!
Jag bakade den tillsammans med barnbarnet när han var här sist.

FARMOR ANKAS ÄPPELPAJ

Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten
Nyp ihop det kalla smöret med florsocker och vetemjöl. Tillsätt ägget och vatten. Knåda inte utan för ihop smulorna varsamt. Ett tips är att jag brukar lägga den smuliga degen i en plastpåsen som jag sedan försiktigt klämmer ihop till en deg. Låt vila i kylskåp minst en halvtimme. Helst längre.

Fyllning
Kanel, kardemummastekta äpplen
Smör
Ett gäng med äpplen! Tog mina från trädgården. Antal beror på hur stor pajform och hur stora äpplena är.
1 msk kanel
½ msk kardemumma
ett par teskedar florsocker eller strösocker
Skala, dela och kärna ur äpplena. Stek dem i rikligt med smör, kryddor och socker tills de är mjuka. Låt svalna. Dela den kylskåpskalla mördegen i två bitar, den ena större en den andra.
Kavla ut en botten och klä in en pajdeg. Lägg i äpplena och kavla ut det större degen och lägg på som lock. Pensla med uppvispat ägg och strö på socker.
Till sist skär du upp skåror i pajlocket.
Gräddas i nedre delen av ugnen i 180 grader i ca 35 minuter tills pajen är gyllene.

”Mojmoj! Det känns så skönt, som att klappa en hund! (När han tar mjöl i handen) ♥

FARMOR ANKAS ÄPPELPAJ

FARMOR ANKAS ÄPPELPAJ

FARMOR ANKAS ÄPPELPAJ

Serverades med vaniljsås. Nomnom!

Share Button
2

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *