VANILJRUTOR (VETEBRÖD) I LÅNGPANNA
Mjuk och god med smarrigt innehåll har dessa vaniljrutor som du lätt bakar i en långpanna. Fuskade till det med att fylla med köpe vaniljkräm så gick det i ett nafs! Detta klassiska recept hittade jag hos Hemmets!
Vaniljrutor (vetebröd) i långpanna
5 dl mjölk
50 g jäst
1½ dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
150 g smör, mjukt
10 ½–11½ dl vetemjöl
½ tsk salt
Fyllning
3–4 dl vaniljkräm, t ex marsankräm
Pensling
1 ägg
Garnering
3–3½ dl florsocker
1 liten äggvita
blå eller valfri hushållsfärg
Sätt ugnen på 200°
Värm mjölken till knappt 37°. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt socker, kardemumma, smör och det mesta av mjölet. Arbeta samman till en lös och smidig deg med degkrokar. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare någon minut.
Häll upp degen i en långpanna, ca 30×40 cm, med bakplåtspapper. Tryck försiktigt ut degen med hjälp av fuktade händer. Låt jäsa under bakduk, 30–40 min.
Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med tyll (munstycke). Tryck ner tyllen i degen och spritsa vaniljkräm på olika ställen över hela degen.
Pensla degen med lätt uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.
Vispa samman florsocker och äggvita. Färga kristyren med några droppar hushållsfärg. Ringla kristyren över kakan när den svalnat. Skär upp i rutor.
Försvinnande goda! Hann inte ens fotografera dessa upplagda lite instasnyggt på fat! ;) Sväng ihop dessa godingar denna torsdag dan innan fredag och gör någon glad!