DET ITALIENSKA / SICILIANSKA KÖKET – EN MATGUIDE
Här kommer det utlovade inlägget där jag reder ut begreppen i det Italienska/Sicilianska köket. Hur man läser meny på restaurang egentligen?
Måste dock tillägga att det är skillnad mellan det Italienska och Sicilianska köket! Sicilianarna är ett väldigt stolt folk som inte vill sammankopplas med Italien och italiensk mat. Men, de delar benämningarna när det gäller de olika rätterna.
Bästa matupplevelsen i Italien var när en vän gifte sig i Rom och hade efterföljande matfest! Det var så många rätter och man tappade räkningen.
Italien och Sicilien så går man ut och äter runt åtta på kvällen.
Antipesti, Primi, Secondi…
I Sverige har vi förrätt, huvudrätt och dessert medan man i Italien har en rad av rätter. Skillnaden mellan svensk och italienska rätter är att våra svenska är fullständiga d.v.s med kött, potatis/pasta och grönsaker. (vår huvudrätt). Förrätten brukar vara en mindre rätt den också sammansatt med fler delar.
Nedan förklarar jag de olika delarna i det italienska köket.
ANTIPESTI
Innan måltiden
Som en liten förrätt. Bruschetta, aranchini, carpaccio, charkuterier, ostar och oliver.
Bruschetta
Variant på en Bruschetta hittar du HÄR!
PRIMI
Rätt före huvudrätt
Pasta i olika former tex ravioli, tortellini, risotto och gnocchi
Pasta Carbonara
Recept på en carbonara HÄR!
SECONDI
Huvudrätten
Kött, fågel och fisk
CONTORNI
Tillbehör (sideorder)
Grönsaker, sallad och potatis i olika former.
DOLCHE
Efterrätt
Glass, tiramisu, tartufo (chokladtryffel) pannacotta & cannoli.
CAFFE
Espresso eller caffe macchiato
Vissa undantag finns dock när man kombinerat primi och secondi. Tex. risotto med kött eller skaldjur.
Så hur äter man som en riktig Italienare (eller Sicilianare)?
Innan man äter startar man med antipasti som betyder ”före maten”. Äter man på restaurang kan det hända att man får detta gratis som aptitretare utan att man beställt helt gratis (Till skillnad mot andra Medelhavsländer som lägger på detta på notan om man tagit av det.)
Sedan äter man pastan före proteinet d.v.s Primi (primi betyder först ) Därefter Secondi (betyder andra vilket innebär huvudrätt ) och Contorni. Secondi + Contorni bildar en hel rätt.
Till sist sätter man i sig en dolche, som är som vår efterrätt. En god gelato (glass) en Canolli eller en tiramisu.
Tänk på att…
Att tänka på att man äter inte brödet som ställs fram på bordet innan maten! Brödet ska man spara till att suga upp såsen på tallriken!
Att man inte beställer in kaffet tillsammans med efterrätten! Och att Italienare dricker bara espresso eller en macchiato. Tillsammans med kaffet går det bra att ta en ”matsmältare” d.v.s sprit såsom grappa.
Antipasti framför katedralen i Cefalú.
Gratis antipasti på restaurang i Cefalú Sicilien
Antipasti – Arancini! Friterad risboll fylld med tex skinka och ost (mozzarella) eller ragu (bolognese) Perfekt so en mellanrätt eller mat på språng, som vi svenskar äter en korv med bröd. Så god!
Recept på sicilianska arancini HÄR!
Primi -Ragu bolognese. Att kalla spaghetti och köttfärssås för pasta bolognese är helt fel enligt italienarna! Här kallas det för ragu bolognese och serveras inte med spaghetti (trots att vi fick detta på en restaurang). utan tillsammans med tagliatelle. Visste du att det finns över 200 sorters pasta?
Så ska en ”riktig” ragu bolognese serveras med breda tagliatelle och inte smala spaghetti.
Primi -Pasta Vongole. Spaghetti med vongolemusslor, tomat, vitt vin, citron och kryddor. Är man i Italien, på Sicilien är detta en must have!
Primi -Klassisk ravioli fylld med spenat och ricotta! Så gott!
Pizza!
Dolche – Efterrätt Cannoli är ett känt bakverk som likaväl kan serveras som dessert som ett bakverk på gatan!
Inte att förglömma är den italienska frukosten!
COLAZIONE
En klassisk frulle på Italienskt vis. Espresso och en croissant. Cappuccino dricker Italienarna bara under förmiddagen. Croissanter fyllda med choklad, pistage eller sylt är en riktig frukost anser Italienarna (och sicilianarna).
Dessa är så goda! Fyllda med pistage.
Buon pasto!