POGACA & KAJMAK SERBISK MAT
Utlovade recept från det serbiska köket och vi börjar med ett gammalt serbiskt recept på brytbröd. Detta är så enkelt att göra och smakar så gott tillsammans med Kajmak (färskost).
Pogaca
10 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
0,5 dl matolja
1 ägg
3 dl mineralvatten
Tips! Vill du ha ett större bröd som du bygger på med mindre degbollar på höjden ska du plussa ½ av alla ingredienser.
Blanda mjöl, salt, bakpulver och bikarbonat i en bunke. När du blandat klart gör du ett hål i mitten av mjölblandningen där du blandar i ägget och oljan. Häll därefter på 3 dl mineralvatten. Blanda till en deg.
Dela upp degen i mindre bitar och rulla till bollar som du lägger i en oljad form
Lägg sedan degen i en rund, oljad form (22 cm i diameter till en sats & 26 cm i diameter till 1½ sats). Grädda i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter. Ta ut brödet och låt det vila under en kökshandduk.
Detta bröd är gjord på en sats.
Detta bröd är gjord på 1½ sats deg och blev mycket finare!
Kajmak
200 g Philadelphiaost
100 g smör
1 dl crème fraiche
ev. salt
Mixa samman alla ingredienser till en slät massa. Kolla så att det inte finns några smörklumpar.
Så gott! Mums! Recept på en helt grym köttgryta kommer i nästa inlägg!
1