LIJENA PITA ÄPPELPAJ SERBISK MAT
Här kommer efterrätten från vår foodsafari med tema serbisk afton. En lijena Pita. Äppelpaj som är väldigt lätt att laga till många. Kallas i folkmun för ”latmans paj”.
Lijena Pita
6 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
2 äggulor
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1,5 kg äpplen
1 msk rivet citronskal från halv citron
1 msk kanel
1 dl socker
Blanda de torra ingredienserna och nyp ihop med smöret. Sedan tillsätter du äggulor. Dela i två bitar och låt vila i kylen cirka 30 minuter.
Skala och riv äpplena. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs på de rivna äpplena med kanel och socker några minuter. Ställ åt sidan och låt svalna.
Kavla ut degdelarna och lägg i en form (cirka 20×30 cm). Lägg den ena degen i formen. Fördela de rivna äpplena över och täck över med den andra delen av degen. Nagga locket och skjuts in i ugnen 175 grader ca 25 minuter. Ta ut den och låt svalna. Skär i fyrkantiga bitar och strö över florsocker. Servera tillsammans med vaniljsås.
Jag gjorde dubbelsats på 3 kg äpple.
En lagom söt äppelpaj på serbiskt vis!
1