ARANCINI
Arancini – Risbollar
Mer Sicilianskt än dessa Arancini blir det inte! Streetfood/Comfortfood när den är som bäst! Vällagad med krämig risotto med fyllning och en krispig utsida. Nomnom!
Namnet kommer sig av dess utseendemässiga likhet med apelsiner (arancia på italienska). Olika varianter av namnet förekommer. Arancini är plural av arancino.
Jag gjorde två olika fyllningar den klassiska ”Palermofyllningen” med bolognese och gröna ärtor samt en med skinka och mozzarella och vanlig gouda. Man kan fylla dem med stort sett vad som helst men dessa två är de vanligaste.
Arancini
Risotto
14 dl vatten
4 grönsaks buljongtärningar
2 vitlöksklyftor
4 dl avorioris
smör olivolja
salt &peppar
Koka upp vatten och buljong. Fräs vitlök och ris i smör och olja i en stor kastrull några minuter.
Häll på buljongen, lite i taget. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills riset är mjukt och har lite tuggmotstånd, 20- 30 minuters, maka av med salt och peppar, låt svalna helt. Lägg ut på plåt med bakplåtspapper så gör det fortare.
Fyllning Bolognese (obs! det blir över som du kan göra en vanlig sås till en annan rätt. Tillsätt grädde så får du en god köttfärssås till en annan dag)
500 g köttfärs
1 dl gröna ärtor
5 msk ketchup
peppar & salt
Mozzarella, rökt skinka, gouda (till de som inte gillar Mozzarella)
Laga till en köttfärsblandning och förbered skinka och osten. Tag fram den kalla risotton och lägg en liten boll i handen gör en grop och lägg fyllning i. Fös upp kanterna kring och forma, tryck till en rund boll.
Panera med vetemjöl, ägg och till sist panko.
Panering
vetemjöl
uppvispade ägg
panko
neutral olja till fritering
Fritera i 170-180 grader i ca 3 minuter tills de är gyllenbruna.
Mmmm så grymt goda arancini! Tar sin lilla stund men helt klart värt detta och lyckan när famiglia får återuppleva denna smaksensation hemma är oslagbar.
3