LÅNGBAKAD FLÄSKYTTERFILÉ
Nu när våren är här! Jo det har jag bestämt så det är den! Men iaf (hahaha) då tillbringar man otroligt mycket tid ute i trädgården eller i något löpspår så då är det finemang att laga middagen i ugnen under låååång tid. Jag brukar ofta göra lika rätter i min lerkruka men just denna fläskytterfilé fick gå länge på låg värme i en ugnsfast form.
Busenkel att göra och godast utan en massa marinader och konstiga kryddor.
Långbakad fläskytterfilé
1 fläskytterfilé
salt & peppar
Gräddsås med lingon
3 dl grädde
Fonden/skyn som bildas när du baka filén. Glöm inte att hälla i lite vatten i formen så att du kan ta vara på all vätska.
2 msk lingonsylt
Långbak: Gnid in fläskytterfilén med rikligt av salt och grovmalen svartpeppar. Skjuts in i ugnen ca 125 grader i ett par timmar.
Såsen: Tag vara på stekskyn med hjälp av att tillsätta någon dl vatten och låter saften sippra ut från köttet. Mot slutet av stektiden häll av skyn i en kastrull, tillsätt grädde, lingonsylt salt, peppar.
Köttet blir så mört att det faller samman när man skär det! Servera med den supergoda gräddsåsen, pommes och sparris med smör och lite salt.
Inte den bästa matbilden men så in i bombens gött! Testa!
4
3 Comments
Ingela Holm
Funkade inte för mig ändå hade jag lite högre temperatur.
Ann
Hej Ingela!
Grejen med långbak är att man har en låg temperatur och bakar köttet länge! 100-125 grader i 5 timmar gör köttet mört. Har man för hög temperatur så torkar köttet istället för att behålla saftigheten. Sedan beror det på storleken på köttet också :) .
Lars Korhonen
Tack för receptet👍Blev kanongott👍