SMASHED VITLÖKSHAMBURGARE MED HEMBAKT HAMBURGERBRÖD
Hemmagjorda hamburgare med hembakt hembakt hamburgerbröd är väl bland det godaste? Så gott mina surdegsbröd blev och som sonen sa, såååå mättande med dessa goda bröd som smakar någonting annat än de vanliga köpebröden.
Smashed vitlökshamburgare med hembakt hamburgerbröd
Hamburgerbröd
1 del surdeg (1½ dl) HÄR kan du läsa om hur du gör din egna surdeg.
25 g jäst
13 dl fingerljummet vatten (37 grader)
salt
honung
7 dl grovmalen rågmjöl
6 dl finmalen rågmjöl
2 l vetemjöl
25 g smör
1½msk honung
sesamfrön
Ljumma vattnet och blanda ihop med jäst och surdeg tills allt har löst upp sig. Till sätt de olika mjölsorterna, honung en nypa salt och smöret.Arbeta degen länge i maskin tills den blir smidig.
Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
Tag upp på bakbord och knåda ordentligt. Forma till runda hamburgerbröd och låt jäsa i 30 minuter. Pensla med vatten och strö över sesamfrön. Grädda i 200 grader i ca 20-25 minuter beroendes på hur stora bröd du gjort. Jag brukar öppna och lyfta, känna på bröden. Man lär sig att känna på tyngden hur gräddad den är, d.v.s. den blir lättare.
Smashed vitlökshamburgare
500 g nötkött
1 msk stark senap
1 solovitlök
salt & grovmalen svartpeppar
Blanda samman alla ingredienserna till ahmburgarna. Hetta upp en gjutgärnspanna och placera två lösa bollar med färden i pannan. Placera ett bakplåtspapper på färsen och tryck med en kastrull så att färsen plattas ut. Stek hastigt och vänd sedan och upprepa pressen.
Jag brukar dela brödet och hastigt rostad det i torr panna får att fä en krispig yta.
Cheddarosten åker på när burgarna är klara och jag brukar täcka med folie eller ett lock, sänka värmen och låta osten smälta.
Monterar sedan härligheten med krispig plocksallad, rödbetsgroddar (så vackert och gott) saltgurka skurna på längden och tryffelmajonnäs.
Serverade burgarna med friterade pommes och en tryffel majonnäs. Så gott och mättande.