ÄLGFÄRSBIFFAR MED LINGONCREME KARAMELISERAD LÖK & HÖSTKANTARELLER
Nu för tiden är det inte så vanligt att jag lagar på viltkött. Jag är uppvuxen på vilt och lärde mig tidigt att laga mat på dessa råvaror. Fick en påse med älgkött av vår svärdotter och ingen blev gladare än jag när jag kunde svänga ihop en riktigt svensk hösträtt. Och naturligtvis i form av en hamburgare.
Lingoncreme, höstkantareller och lök från landet ackompanjerade skapelsen. Och som tur var hade jag frusit in hamburgerbröd av surdeg i frysen.
Älgbiffar
400 g älgfärs
1 msk potatismjöl
2 msk senap
1 tsk salt
färsk rosmarin
1 1/2 krm nymalen svartpeppar
1/2 dl grädde
smör att steka i
Karamelliserad lök
späda lökar
vitlöksklyftor
råsocker
smör att steka i
Lingoncreme
1 dl creme fraiche
2 msk lingonsylt
salt & peppar
Till montering
hamburgerbröd, jag gjorde egna på surdeg recept på surdegsbröd HÄR!
cheddarost
knaperstekta höstkantareller
Blanda färsen med potatismjöl, senap, salt och peppar. Tillsätt grädde. Forma till tre eller fyra biffar, jag gjorde tre stora.
Lägg på osten på slutet av stektiden och låt den omfamna burgaren.
Karamelliserad lök är gott och inte alls svårt. På svag värme ställer du små fina lökar tillsamman med råsocker och smör. Vänd ett par gånger så att den får en vacker gyllene färg runtomkring.
Har du lite älgfärs hemma så gör denna variant på hamburgare i helgen! Njut av hösten och mörkret. Jag plockade upp lite betor och morätter som jag värmde på svag värme och serverade tillsammans med burgaren.
Enjoy! och trevlig fredag på er!
1