KROPPKAKOR LEIF MANNERSTRÖM
Här kommer en riktigt klassisk husmanskost, kroppkakor à la Leif Mannerström. Inte alls svåra att göra. Och riktig goda är de också. Serveras med rårörda lingon och brynt smör och extra bacon så är du i husmanskostshimmelen.
Kroppkakor Leif Mannerström
700 g potatis
1 dl potatismjöl
3 äggulor
50 g smör, brynt
1 tsk salt
400 g rimmat sidfläsk
1 gul lök
smör, till stekning
2 tsk kryddpeppar, nystött
400 g rimmat sidfläsk, i skivor
lingon rårörda
smör, brynt
Skala och koka potatisen. Pressa den genom en potatispress ner i en bunke och låt svalna något. Rör i potatismjölet, äggulorna, smöret och saltet. Blanda till en smidig deg.
Skär fläsket till fyllningen i halvcentimeter stora bitar. Skala och skär löken i lika stora bitar.
Hetta upp smöret och stek fläsk och lök gyllenbrunt. Blanda i kryddpeppar, ställ åt sidan så länge.
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Rulla ut potatisdegen till en limpa och skär cirka 2 cm tjocka skivor.
Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning. Vik ihop till bollar runt fyllningen och platta till något.
Knaperstek fläsket till serveringen, lägg lite smör i pannan till en början så att det inte bränner vid. Låt rinna av på hushållspapper, håll varmt.
Koka kroppkakorna i omgångar, 5–6 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Servera genast med fläsket, lingon och brynt smör.
Nomnom! Kroppkakor är grejer det! Och visste du att på Öland är kroppkakor ett måste hos många till jul?
1