KRÄMIG FRANSK POTATISGRATÄNG
Den godaste potatisgratängers görs alltid på ”restaurangvis” d.v.s man kokar potatisen tillsammans med gräddmjölk och vitlök för att få den så där härligt krämig och god. Dessutom är det ett perfekt knep att ta till om man har gäster eller inte vill passa gratäng i ugnen under längre tid.
Krämig potatisgratäng
2 kg potatis jag tog King Edvard
6 dl grädde
4 dl mjölk
6-7 vitlöksklyftor
1 dl ost
salt & peppar
Skiva potatisen tunt. Häll grädde och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Dra ned värmen och lägg i potatisen. Tillsätt vitlöken och salt och peppar. Låt småkoka i ca 10-15 minuter.
Skopa upp i gratängform, täck med riven god ost och gratinera i ugnen i 200 grader tills potatisen är mjuk och osten gyllene. Tiden kan variera på grund av vilken sort potatis du väljer men räkna med ca 20-25 minuter.
Tag ur ugn och låt stå under folie en stund innan servering.
1