Pizza Carbonara
Jag skulle göra en pizza Carbonara i helgen och var 100 % säker att jag redan hade skrivit receptet här på bloggen. Letade och letade men tji fick jag. Så det var bara att helt enkelt göra ett nytt och dela med mig av en av de godaste och krämigaste pizzor jag ätit! Inspirationen kommer från Ammoudia, Greklands sommarsemester 2019. Beställde och fick denna ljuvliga ostiga carbonarapizza en väldigt varm dag på stranden! HÄR finns ett inlägg om detta.
Pizza Carbonara
Pizzadeg Räcker till två plåtar! Halvera om du bara vill ha en plåt. Man får fuska med färdig köpdeg också!
6 dl ljummet vatten
50 g jäst
6 msk olja
1 tsk salt
14-15 dl vetemjöl
(räcker till två plåtar, vill man ha en plåt halvera receptet)
Rör jästen i vattnet till det löst sig. Blanda i övriga ingredienser och rör ihop till en deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter medan du förbereder pizzans topping.
Topping
1 1/2 gul lök, finhackad
½ riven solovitlök
1 pkt bacon
3 dl vispgrädde
3 dl ost välj den du gillar, vanlig eller parmesan
svartpeppar
Riven ost till pizzabotten och topp.
Sätt ugnen på 225 grader varmluft eller 250 vanlig
Kavla ut degen på en plåt.
stek på lök och vitlök och tillsätt bacon som du skurit i bitar och stek tills de fått färg.Tillsätt grädde och låt reduceras smaka av med svartpeppar, tag från värmen och rör till sist ned osten.
Fördela riven ost på botten av degen, bred ut den krämiga baconostsåsen över botten och strö över lite extra ost. Jag dekorerade min pizza med lite sparris också, helt valfritt.
Grädda mitt i ugnen i ca 13-15 minuter tills pizzan fått fin färg.
1