Vit kladdkaka med crunch
Vit (kladd)kaka med crunch detta recept tog lång tid att publicera så pass lång tid att jag inte minns vart jag fann den! Gjorde den till midsommar. Dock stod det fel i receptet ang. gräddningstiden som var hela 45 (!!!) minuter! Därav blev det bara en kaka utan kladd. Men god var det! Så vill ni ha en kladdig variant så kör på de gamla hederliga 20 minuter i ugnen.
Crunchen är magisk och gör hela kakan!
Vit kladdkaka med crunch
3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2.5 dl vetemjöl
100 g smör
100 g vit choklad, finhackad
2 tsk rivet citronskal
10 färska hallon
Smuldeg
50 g smör, rumsvarm
0.5 dl strösocker
1 dl havregryn
1 dl solrosfrön
0.5 dl kokosflingor
Topping
färska hallon
vispgrädde, till servering
Sätt ugnen på 175°. Smula ihop alla ingredienser till smuldegen med fingrarna. Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker och mjöl. Smält smöret i en kastrull.
Dra kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen smält. Häll i äggblandning och citronskal. Rör till en jämn smet.
Smöra och bröa en pajform, 28 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Häll i smeten. Fördela hallon över kakan och strö på smulet.
Grädda mitt i ugnen ca 22 min. Låt svalna lite. Toppa kakan med färska hallon och servera med fluffigt vispad grädde.
Jättegod, övergräddad också! Men nästa gång ska den bli kladdig.
1