Saffranskringlor
Här kommer ett recept på ett supersmarrigt recept på möra smördegskakor med saffransmak (vad annars i dessa juletider).
Saffransmördegskringlor
18 st
250 g rumsvarmt smör
2 msk strösocker
1 pkt saffran
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
Pensling
1 vispat ägg
pärlsocker till garnering
Sätt ugnen på 200 grader.
Mortla socker och saffran. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker och vetemjöl och blanda till en slät deg. Rulla in plastfolie och ställ in i kylen i ca 30 minuter.
Rulla ut degen och dela upp i bitar. Jag brukar dela degen på två och sedan rulla ut och dela.
Forma degen till kringlor. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla med ett uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt kakorna svalna något på plåten. Viktigt! Börja inte försöka få av dem då kan de gå sönder. Lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt. Njut med en kopp kaffe eller mjölk. Nomnom!
2