
Lussekatter med pepparkakssmak & andra bullar
Saffran och pepparkaka.
Lussebullens mjuka konsistensen och pepparkakans juliga smak tillsammans i en enda bulle, vilken dröm! Och här är den! Visserligen blev de inte så där instagramsnygga men jädrans så goda! Fluffiga mjuka och så smakrika. Får lov att baka dem en gång till och ha i lite mer jul så det blir fastare i formen. Fast å andra sidan då blir de inte så där mjuka och goa.
HÄR finns recept på de mer fasta katterna!
Deg
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst (för söta degar)
2 dl strösocker
2 krm salt
2 påsar saffran
14 dl vetemjöl
Fyllning
150 g rumsvarmt smör
200 g riven mandelmassa
1 påse pepparkakskrydda
Pensling
1 uppvispat ägg
pärlsocker
Ljumma på mjölken till fingervarmt. Lös jästen med lite av mjölken i bakmaskin. Tillsätt resten av mjölk, salt, socker och saffran som du morlat med lite av sockret.
Tillsätt smöret i kuber och mjölet växelvist, spar lite av mjölet till utbakningen. Kör i maskin i ca 10 minuter tills dagen är smidig och blank.
Låt degen jäsa övertäckt med plastfolie och bakduk i ca 1 timme. Under tiden river du mandelmassa som du blandar samman med smöret.
Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela degen på två delar. Kavla ut degen och bred fyllning på halva sidan av degen. Rulla ihop till mitten. Vänd hela degen och bred fyllning på andra sidan och rulla ihop. Dela degen och lägg bullarna på bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10-12 minuter.
Tips på fler bullar med saffran som baskrydda:
SAFFRANSBULLAR MED MANDELMASSA OCH SYLTAD INGEFÄRA
SAFFRANSBULLAR MED VANILJSMÖRKRÄM
SAFFRANSBULLAR MED MANDELMASSA & VIT CHOKLADTOPPING
SAFFRANSBULLAR MED VIT CHOKLAD & CHOKLAD/HONUNG
SAFFRANSBULLAR MED MANDELSMASSA, ROSTAD SESAMFRÖ & FLAGAD MANDEL

