Gratinerad hummer med vitvinsstuvning
Kan hända att det ligger en hummer och skräpar i frysen? Vad ska man göra med den då? Kanske svänga ihop något gott som…
Eller gör man en klassisk gratinerad hummer. I detta recept hade jag i vitt vin, gräslök och gratinerade av med oförskämt mycket ost! Så enkelt och gott.
Gratinerad hummer med vitvinsstuvning
2 humrar (två personer)
2 schalottenlökar
2 klyftor vitlök
1 dl vitt vin
2 dl grädde
1 tärning fiskbuljong
ett knippe gräslök
2-3 dl god ost
Dela humrarna tag ur köttet och dela i stora bitar, man vill känna att det är just hummer man äter.
Gör stuvningen. Stek lökarna som är finhackade i smör. Tillsätt grädden, vinet och fiskbuljongen och låt småputtra innan du tillsätter 1 dl ost, finklippt gräslök och reder av med en toppredning. (vatten/mjöl eller maizena/vatten)
Låt putta en stund så att mjölsmaken försvinner. När stuvningen är härligt tjock som en stuvning ska vara tar du den av plattan och rör ner hummerköttet. Montera i hummerskalen och täck med resten av osten.
Gratinera i ugn grillfunktion 225 grader till osten smält och fått lite färg.
Servera tillsammans med en liten sallad, citron och rostat bröd.