Citronpaj
Hittade detta påbörjade inlägg som legat på vänt ett tag nu. Närmare bestämt sedan förra påsken!!! Men kanske bättre sent än aldrig! Vi går in i födelsedagsperioden nu som varar september, oktober, november, december, januari, februari HOPP & maj. Kanske man inte behöver baka tårta utan en fräsch paj med rolig passande dekor passar.
Citronpaj
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
125 g smör
1 msk kallt vatten
finrivet skal och saft av 3 citroner (3 st motsvarar 2 dl saft)
3 äggulor
3 ägg
3 dl strösocker
1 tsk majsstärkelse
125 g rumsvarmt smör
Sätt ugnen på 200°C.
Blanda mjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare eller i en bunke. Finfördela smöret i mjölblandningen och tillsätt vattnet, arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut mördegen jämt i en låg pajform, 24 cm i diameter (för 12-14 bitar). Gärna med löstagbar botten. Nagga botten med en gaffel och ställ i kylskåp i minst 20 minuter.
Sätt in formen mitt i ugnen ca 20 minuter, eller tills mördegen är torr.
Låt pajskalet svalna.
Citronkräm: Tvätta citronerna. Riv det yttersta på skalet fint och pressa ut 2 dl saft (för 12-14 bitar).
Rör ihop äggulor, ägg, socker och majsstärkelse med en visp, för hand, i en rostfri bunke. Sätt bunken i en kastrull med sjudande vatten och tillsätt citronskal och -saft. Vispa tills krämen tjocknat, ca 10 minuter eller tills krämen har en temperatur på 82°C. Ta bort bunken från vattenbadet.
Skär smör i bitar. Klicka i smöret i citronkrämen under vispning tills det smält.
Häll citronkrämen i pajskalet och låt svalna. Ställ pajen i kylen 2-3 timmar så att fyllningen stelnar och blir kall.
Dekorera som man vill! Just vid detta tillfälle var det påsk så det blev godisägg.
Fint att lägga tunna citronskivor på, eller spritsa gräddrosor på.
Fint att lägga tunna citronskivor på, eller spritsa gräddrosor på.
Sugen på fler tips? HÄR är alla mina tårtor och annat mums. Såg att jag inte har uppdaterat den så det kommer också! Annars kan man bara söka på TÅRTOR.