Äppelpizza med kolasås
Här kommer världens enklaste recept på en sååå galet god äppeldessert! Så lätt att imponera dina gäster med denna! Tänkte först göra en egen smördeg men bad maken att åka och köpa en köpes! Snabbt ska de ju gå!
Frasigt äppelflarn eller lite mer som det populärt kallas äppelpizza. Jag valde dock att snåla med smördegen och använde hela. Vill man ha pizzaform så skär ut. Men vill ni maxa och ta vara på all smördeg och tänka lite hållbart så gör hela flarnet. Det går garanterat åt!
Äppelpizza
50 g smör
1 tsk malen kanel
1 färsk smördeg, på rulle
2 äpplen gärna röda
0,5 msk socker
Kolasås
1 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1 krm vaniljpulver
25 g smör, tärnat
0,5 krm flingsalt att strö på vid servering.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Smält smöret i en kastrull och tillsätt kanelen och sockret.
Lägg ut smördegen på en plåt täckt med bakplåtspapper. Jag valde att inte ta ut en rund pizzaform eftersom så mycket deg går åt spillo. Men vill man det gör det. smördegen som blir över kan man snurra och pensla med ägg så har man några frasiga smördegsstavar till tex hummersoppa eller något annat gott. Tips, frys in och ta fram och grädda när de behövs.
Tvätta äpplet, spara skalet för det bli så vackert, men ta bort kärnhuset. Kör äpplet i en mandolin som ger tunna skivor.
Pensla på kanelsmöret, rikligt och sätt in plåten i ugnen i ca 15 minuter tills äppelpizzan blivit gyllene.
Gör under tiden äppelpizzan gräddas kolasåsen.
Låt grädde, socker, sirap och vaniljpulver puttra på plattan i ca 12-15 minuter. Dra sedan av från plattan och rör i små tärningar av smöret. Ställ åt sidan.
Ta ut äppelpizzan från ugnen och servera med grädde eller/och vaniljglass och häll över den ljumna kolasåsen och avsluta med lite flingsalt.
Så himla gott! Gör nu denna i helgen och bjud någon du tycker om. Lova!
En annan god dessertpizza är: Jordgubbspizza med mandelmassa.
1