Risotto med kantareller och brynt smör & grillad kycklingfilé
Hur gott är inte den perfekta Kantarellrisotto? Lägg till brynt smör och kycklingfilé. Så gott!
Receptet kommer längre ned i detta inlägg, men först lite fotografier från hösten 2023 då skogarna fullkomligt dignade av det guldgula guldet.
Receptet på risotton kommer från Jenny Waldén. Jag tog dock bort mandlarna när jag lagade och la till kycklingfilé för en matigare risotto. Ta bort den och använd bara grönsaksbuljong så får du en härlig vegetarisk rätt.
Risotto med kantareller och brynt smör & grillad kycklingfilé
Grillad kyckling
Salta & peppra kycklingfilé, grilla tills den är klar.
Risotto
(jag halverade receptet till två portioner)
400 g kantareller
1 gul lök, finhackad
2 klyftor vitlök
4 msk olivolja
350 g arborioris
3 dl torrt vitt vin
ca 1,5 l buljong, höns- eller grönsaksbuljong
50 g smör, kallt
100 g parmesanost, riven
2 msk neutral rapsolja
salt
peppar
Topping
75 g smör
0,5 dl sötmandel, grovt hackad
1 knippe dill
Stek kantarellerna på hög värme i rapsoljan tills den fått lite färg. Salta och peppra.
Koka upp buljong och varmhåll den.
Lägg smöret till toppingen och hackad mandel i en liten kastrull. Bryn till smöret doftar kola. Håll varmt.
Stek lök i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Lägg i riset och rör om i kastrullen i någon minut. Häll på vinet och låt absorbera in i riset.
Lägg hälften av kantarellerna i riset.
Häll på varm buljong, 1 dl åt gången. Rör konstant och häll på mer buljong allteftersom den absorberas av riset. Det är rörandet som gör risotton krämig. Fortsätt tills allt buljong är i risotton och risotton är krämig och lite lös i konsistensen, ca 20 minuter.
Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och parmesan och rör om.
Lägg upp risotton på tallrikar. Skär upp kycklingfilén och lägg på risotton.
Toppa med resterande kantareller, det brynta mandelsmöret och lite dill.
Hehe…
Serveras me ett kalt glas vitvin eller bubbel. Nomnom!
Så galet magiskt sjukt gott! Tur jag har massor av kantareller kvar i frysen.
Sugen på fler rätter med kantareller?
Kantarellpasta
Panerad torsk med kantareller
Kantarellpizza bianco & tryffelsalami