Oxfilé med potatisrosor rödvinssås grönpepparsås
Här kommer en riktig smarrig höjdare lagom till påsk. Oxfilé med potatisrosor rödvinssås och grönpepparsås.
Potatisrosorna blir så goda när det preppas med olja och färska örter. Oxfilén grillas enligt eget önskemål men medium så där gottigt rosa är i mitt tycke och smak perfekt. Till detta en riktig god rödojja som spegel och en grönpepparsås som sätter lagom fart på smaklökarna.
Receptet, självklart kommer här, varsågoda!
Oxfilé med potatisrosor & rödvinssås
Potatisrosor
Potatis ett gäng beroendes på hur många rosor du ska göra och hur stora potatisen är.
Örtolja
En rejäl skvätt neutral olja (jag tog raps)
1 solo vitlök
en kruka timjan
salt & peppar
Skala vitlöken och mixa ihop med de andra ingredienserna.
Skala potatisen och hyvla tunt, gärna med en mandolin. Lägg i en form, häll över örtoljan och blanda ihop.
I smörad form ställ potatisen omlott så att de bildar en rosliknande skapelse. På med lite extra svartpeppar och gärna lite parmesan (jag glömde på mina).
Grädda i ugn 200 grader i ca 45 minuter tills de är gyllenbruna och mjuka.
Grönpepparås
2 msk torkad grönpeppar
4 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
2 tsk dijonsenap
0,5 tsk kinesisk soja
salt & svartpeppar
Stöt grönpeppar i en mortel.
Häll grädden i en kastrull. Tillsätt fond, dijonsenap och grönpeppar. Låt koka ihop och reducera ned. Smaka av med salt & peppar.
Oxfilé
Krydda oxfilén som du själv tycker är gott. Tänk på att den ska helgrillas. Jag brukar lägga den i en god marinad redan dagen innan så att den blir smakrik.
Använd termometer för bästa resultat HÄR har du en liten skola i ämnet.
Till hela kalaset serverar jag en klassisk baconlindad knippe sparris. Nomnom!
Smaklig spis & glad & oförglömlig påsk!