HUSBIL,  Norge,  RESOR & SEMESTER,  Stegastein

Stegastein, färja & vackra Norge

Ett besök på Stegasteins utkiksplats var ett måste när Norgeresan planerades.
Och vilken häftig resa det blev! Serpentin slingrig väg upp och ner. Och utsikten! Helt magiskt, dessutom blev vår pälskling flitigt fotograferad där högt uppe inte bara utav oss…

Inte så lång tid till nästa stopp Stegastein utkiksplats. Vi åkte tidigt för att hinna före alla folkmassor och bilar, bussar och husbilar (för här är det många husbilar på vägarna). Bjørnevegen heter serpentinvägen.
 

Alla dessa fantastiska vackra små byar och samhällen längst fjordarna. Och de vita husen med liggande träpanel. Kär! Här åker vi genom Aurland, vilket är den ort vi ser från utsiktspunkten Stegastein på vänstra sidan lite senare.

 

Stegastein utkiksplats

Stegastein med panoramautsikt 650 meter ovanför Aurlandsfjorden.
Denna konstruktion, som skjuter ut 30 meter från bergssidan, 650 meter över fjorden, erbjuder ett oöverträffat panorama. En mer fantastisk utsikt över fjorden, bergen och det omgivande landskapet är svårt att föreställa sig. En syn som tar andan ur dig och en perfekt plats för minnesvärda semesterbilder. Stegastein är en av de mest fotograferade utsiktspunkterna i regionen. Utsiktsplatsen Stegastein är en del av den nationella turistvägen som går från Aurland till Lærdal, i folkmun känd som “Snövägen”. Utsiktsplatsen designades av Todd Saunders och Tommie Wilhelmsen och stod färdig 2006.

  Stegastein, färja & magiska Norge

Vi hade inga problem med att bli fotograferade av vänliga själar. Vi hade mer problem över att folk såg bara Kebbe och ville bli fotad med honom och mig, haha!

Lång skandinavisk kvinna med stor hund var poppis att fotografera. Maken hade i alla fall roligt och passade på han med.

Men visst han vi njuta av utsikten och fotografera som man kunde studera senare. Och utsikten är magisk!

Så vacker den är Aurlandsfjorden.

Stegastein, färja & magiska Norge Stegastein, färja & magiska Norge  

Där nere ser man Aurland. Som ett sagoland.

Stegastein, färja & magiska Norge Stegastein, färja & magiska Norge   Stegastein, färja & magiska Norge

Stegastein, färja & magiska Norge

Så otroligt vackert och mäktigt! Man kan aaaaldrig ta för många foton!

Sedan motorbromsar man sig ner igen. Med betoning på motorbromsa, använder man bromsarna för mycket så ryker bromsarna snabbt. 

Stegastein, färja & magiska Norge Stegastein, färja & magiska Norge Hela Bjornvagen ner är lika vacker.

Tillbaka i vackra Aurland.

Färja

Från Fodnes ferjekai tog vi en färja till Mannheller Fergekai. Detta var en av ett par stycken färjeturer i Norge och alla kostade pengar. Man betalar efter hur långt ekipage man har och priserna varierade mellan färjorna. Men ett måste om man är i Norge, det går liksom inte åka runt.

Det är väldigt smidigt också. En av färjepersonalen scannar av bilens registeringsnummer och sedan är det bara att betala direkt innan man kör ombord.

 

Sedan fortsatte vår rull till nästa destination. Naturen är så vacker och förändras hela tiden under bilresans gång. Bergen som är som gröna kullar i ett böljande landskap med fäbodar, kor och nästan alltid med en spegelblank glaciärsjö framför sig.

Där ännu en glaciär.

Vatten och kisspaus.
 

Titta på backdropen inte oss hehe.

Jag orkar inte! Förstå hur det var live. Taket så vackert med sitt fiskfjäll.

Vägarna är bitvis smala med inte så farligt ännu…

 

 

Fortsättning följer….

Share Button
2

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *