Atlantic ocean road,  HUSBIL,  Norge,  RESOR & SEMESTER

Atlantic ocean road Norge

Här fortsätter vår Norge resa.

Från Sogge bru via Atlantic ocean road och vidare upp norröver.

Åndalsnes

Efter två slappedagar i Sogge Brua ålte vi vidare men på vägen till nästa destination åkte vi genom Åndalsnes som är värd ett besök om du är i krokarna.

Norges klättringcentum nummer ett!

Här finns Norsk Tindesenter och får du bekanta dig med regionens stolta fjällhistoria och prova på Norges högsta klättervägg. En 21 meter hög utmaning?

 

Rampestreken 550 MÖH Nesaksla 708 MÖH

Här kan man ta fantastiska vandringar upp till Rampestreken och Nesaksla.

Lonely Planet har med Romsdalseggen på sin lista med världens vackraste vandringar.

Vi avstod från vandring med Kebbe eftersom att gå utför med stor hund är påfrestande på höfter och leder. Det kliade ordentligt i hikemusklerna men en annan gång om vi har vägarna förbi kanske. 

Atlantic ocean road Norge

Precis intill ligger Romsdalsgondolen, en linbanan som tar dig hela vägen upp till restaurangen Eggen. Där väntar sagolik utsikt från toppen av Nesaksla. Hur häftigt?

Atlantic ocean road Norge

Atlantic ocean road Norge

Så vackert att se Åndalsnes från andra sidan bukten.

Här kommer Hurtigrutten!

Sedan blev det färja igen!

Atlantic ocean road

Naturligtvis ville vi åka på Stlantic ocean road när vi var “i krokarna”.

Atlanthavsvägen (norska: Atlanterhavsveien) är en 8,6 kilometer lång nationell turistväg mellan orterna Vevang i Hustadvika kommun och Kårvåg i Averøy kommun som sammanlänkar de små kustsamhällena mellan städerna Molde och Kristiansund i Møre og Romsdal fylke i Norge. Delar av vägen är byggd på små öar med hjälp av åtta broar och flera vägbankar. Vägen utnämndes 2005 till “århundradets norska konstruktion” och 2006 låg vägen högst upp på The Guardians lista över de fem bästa turistvägarna. Atlanthavsvägen är Norges näst mest besökta turistväg.

Fiskeindustrin i området var i behov av bättre vägförbindelser för att befrämja handel och export. Därför började vägen byggas 1983 och öppnades för trafik i juli 1989. Under de första tio åren var vägen avgiftsbelagd, men numera är den gratis.

Atlanthavsvägen är också eftertraktad av biltillverkare som gör reklamfilmer – eller som för inte så längesen som inspelningsplats för biljaktscener till den senaste James Bond-filmen “No time to die”.

Atlantic ocean road Norge Atlantic ocean road Norge Atlantic ocean road Norge

Atlantic ocean road Norge Atlantic ocean road Norge Atlantic ocean road Norge

Det finns flera stopp på vägen där man kan parkera och promenera lite (rasta hunden) och njuta av den spektakulära utsikten mot Atlantic ocean road.

Atlantic ocean road Norge Atlantic ocean road Norge Atlantic ocean road Norge

Vi körde fram och tillbaka på denna väg, tankade på andra sidan (resan billigaste disel) och rullade vidare mot nästa destination som vi bara bestämde i farten…

 

Fortsättning följer…. 

Share Button

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *