.RECEPT & MAT,  kött,  skaldjur

Filé Oscar

Jag ber om ursäkt! Jag förstår er som väntar på lite matinspo och recept som bara väntar och väntar 😅 
Tack för ert tålamod! Jag har massor i pipen.
Jag måste bara beta av alla reseberättelser innan de faller i glömska. Blev en hel del denna sommar och Norge är inget man slarvar igenom på några få inlägg… Men jag lovar nu är det bara ett Norge-inlägg kvar! (ligger tidsinställt idag faktiskt).

Nog om resor! Nu kör vi lite matinspo.

Här kommer en klassiker som jag gör ofta när jag är sugen på både kött och skaldjur. Filé Oscar!
Egentligen Filé Oscar är skivad kalvfilé som serveras med hummerkött, vit sparris, choronsås och tryffelskivor, som serverades för första gången på Grand hotell 18 september 1897 i samband med Oscar II:s 25-årsjubileum som regent. Kreatören bakom rätten var fransmannen Paul Edmond Malaise.

När jag gör min när jag plötsligt blir sugen har jag varken kalv eller hummer utan tager lite vad man haver i frys och kyl.

Köttet är ofta fläskfilé och skaldjuren är räkor, dock inte frysta utan handpillade större eller i lag.

Till detta en grön sparris och hollandise. 

Grilla eller stek köttet i grillpanna. 
En citrondressing gör du på creme fraiche som du späder med lite vatten till en bra rinnig konsistens. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Filé Oscar Filé Oscar

Huuur gott?

Hur ser din Filé Oscar ut?

Share Button

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *