Trondheim Norge
Tronheim på en dag? Jajjamän! Varnar för en enorm bildbomb för denna härliga stad!
Häng med på vår dag med ett par stopp i denna stad som även klallas för ”Norges mathuvudstad”.
Det var mycket på G denna 29 juli, inte bara att vi firade 31 år tillsamman utan det riggades för ölfestival och så var det den stora Olavsfest.
Häng med!
Trondheim parkering for campers
Vi startade tidigt för att söka lyckan att få en plats på denna bobilsparkering som ligger närmst Trondheims city. Och kan man tänka sig att vi fann en plats!
Det finns totalt 80 platser på denna populära ställis när man vill turista i Trondheim.
32 med el. Samma pris med eller utan el 350:-/dygn. Går även att betala per timme. Vi fick en utan men det gjorde inget våra solpaneler gjorde sitt jobb och vi kom på morgonen, gjorde Trondis och sov en natt och drog igen dagen efter.
Inget servicehus, endast gråvatten och latrintömning.
Det finns även en i Lade, läs mer om ställplatserna HÄR!
Efter att parkerat YGA:n dragit i handbromsen så var det bara att promenera in de knappa två kilometrarna på ca 20 min (om man nu inte som jag stannar i tid och otid och fotograferar allt ;) vilket jag ALLTID rekommenderar)
Vi startar promenaden från Nyhavna.
Inte svårt att hitta til sentrum! Bra skyltat.
Kjøpmannsgata Midtbyen
Otroligt många vackra byggnader med historik.
Kjøpmannsgata ung konst.
Bakklandets vackra trähus är nog det första de flesta tänker på när man säger Trondheim. Vi tog sikte på att fotografera dessa först (ifall om vädret skulle slå om, vilket det icke gjorde) och sedan återkomma till Bakklandet lite senare under dagen.
Varsågoda! En miljon foton på samma hus. Så fantastiskt vackra.
31 år tillsammans firades i Trondheim minsann ♥️
Min vackre ulvehund 🖤
Nidarosdomen
Nidarosdomen (norska: Nidaros domkirke) är en domkyrka belägen i Trondheim, Norge. Den är nordens näst största domkyrka (efter Uppsala domkyrka) och anses som den viktigaste kyrkan i Norge. Den var Norges kröningskyrka och är säte för Nidaros stift, som täcker Trøndelag fylke. Nidarosdomens arkitektur är huvudsakligen gotisk, med romanska inslag.
Historia och betydelse
På platsen för Nidarosdomen har det tidigare funnits ett kapell men efter att kung Olav Haraldsson, även kallad Olav den helige, fått sin grav där initierade kungen Olof Kyrre att en större kyrka i sten byggas omkring 1070. På grund av att kung Olav helgonförklarades och fick sin grav i kyrkan lockade den till sig många pilgrimer som färdades på de olika Nidarosvägarna. 1152 blev Nidaros (nuvarande Trondheim) upphöjt till ärkestift för den norska kyrkoprovinsen och domen och dess stift styrde över ett område som sträckte sig över Norge, Härjedalen, Jämtland, Island, Grönland, Isle of Man, Orkneyöarna, Shetlandsöarna, Färöarna och Hebriderna.
Under medeltiden kallades Nidarosdomen Cor Norvegiae (Norges hjärta) eftersom den då var ”Norges evige konung” Olav den heliges gravkyrka. Vid det Nordiska sjuårskriget tog Erik XIV Olof den heliges hjälm och sporrar i krigsbyte från domen.
Nidarosdomen är idag en luthersk dom- och församlingskyrka och betraktas som Norges nationalhelgedom och kröningskyrka (fastän konungakröningar inte längre förekommer i Norge). I Eidsvollförfattningen som antogs den 17 maj 1814 slogs det fast att alla Norges regenter skulle krönas i Trondheim. Den siste kungen som kröntes i Nidarosdomen var Håkon VII 1906. Trots att Stortinget avskaffade kröningsceremonin 1908 har traditionen att välsigna Norges nya regent i Nidarosdomen levt vidare.
Största pilgrimsdagen är här, liksom i Trondheim, den 29 juli då hundratals pilgrimer kommer vandrande från olika håll för att fira mässa.
Olavsfest Olof den heliga
Varje år hålls Olavsfest för att hedra Olof den helige född 995, död den 29 juli 1030 som var kung av Norge 1015–1028 och är landets nationalhelgon. Han firas på Olsmässodagen den 29 juli.
Olof var i yngre år en framgångsrik viking. Han plundrade i Mälaren, i Östersjön, Finska viken och runt Danmarks kuster. Han deltog i tronstridigheterna i England mot engelsmännen där han enligt legenden var med och förstörde London Bridge. I Normandie antog han kristendomen.
År 1015 landsteg han med få män i Norge och tog makten från jarlarna Håkon Eriksson och Sven Håkonsson. Under 1016 grundlade han staden Borg som blev norsk huvudstad. Som kung fortsatte han att kristna Norge på samma hårdhänta sätt som släktingen Olav Tryggvason. Vid samma tid föddes hans halvbror Harald Hårdråde, som också var Olofs brylling. År 1028 drevs han ut ur Norge av danskarna, men återvände snart med svenskt stöd och stupade i slaget vid Stiklestad 1030. Hans helighet uppenbarade sig genast genom ett stort antal underverk som skedde i närheten av hans efter slaget undangömda lik. Kort efter hans död byggdes domkyrkan Nidarosdomen i Trondheim, där hans reliker förvarades. Senast på 1100-talet gavs han titeln Rex Perpetuus Norvegiae – Norges evige konung.
Olof blev Nordens första och mest populära helgon. En av de äldsta kyrkorna i Sigtuna var helgad till honom, i Uppsala domkyrka blev han vid sidan av Erik den helige huvudhelgon. Sankt Olovskyrkor byggdes i Stockholm och Norrköping, och på flera håll i södra och mellersta Sverige uppfördes kyrkor helgade till honom, bland annat i Småland och på Gotland. Ett av de äldsta altarna i Lunds domkyrka var helgat åt Sankt Olof, och ett kapell restes till hans ära vid infarten till staden.
Vår lilla säck av pilgrimsleden kommer att knytas ihop när vi fortsätter resan in i Sverige… Häng med och läs om du är intresserad liksom mig av historia och religion.
Läs mer om Olavsfest HÄR!
Hur cool? Återvunnen sköldpadda av gamla plastiga leksaker.
Så vacker och mäktig Nidarosdomen.
Lite som medeltidsveckan på Gotland.
Trondheim Torg
I hjärtat av Midtbyen hittar du Trondheim Torg, med över 65 butiker och flera mysiga matställen.
Vi gjorde ett litet öl & tapasstop hos San Sebastian Square.
Dags för lite mellis och testade NORSK ALPEOST 90,- En smaksrik, fast gulost, ystet på meieriet i Elnesvågen, Serveres med plommemarmelade og rugchips! Maken tog SPANSKE KJØTTBOLLER 129,- 6 stk. kjøttboller av storfe og svin med tomatsalsa og parmesan. Till detta tog vi varsin Dahls Pils.
Bredvid på torget riggades det för bryggerifestivalen. Den missade vi eftersom den startade när vi hade rullat vidare.
Torgkona ”Go’dagen” på Torvet
Go’dagen är en skulptur av skulptören Tone Thiis Schjetne . Den är totalt ca 175 cm hög och gjuten i brons. Den gjordes 1980 och finns i två exemplar: Ett är i Stavanger och ett i Trondheim.
I Trondheim står skulpturen nära Torvet , och kallas ofta för Torgkona . Stavanger fick sin skulptur i mitten av 1980-talet. I samband med Stavanger Festdager 1983 ställdes flera verk av olika skulptörer ut i Bjergstedparken. Go’dagen var en av dessa skulpturer. Flera personer i Stavanger ville behålla skulpturen, som de redan fått smeknamnet Kånå, när utställningen var över. Detta möjliggjordes genom en kronrulle bland näringslivet i centrum och stadens övriga befolkning.
Kerberoz inspekterar denna ovanligt stilla kone.
Rosenborg bakeri
Naturligtvis ville vi köpa med oss lite bullar, kanelbullar blev det förståss.
Så här beskriver bageriet sig själva:
”Vår unika historia Rosenborg Bakeri har varit Trondheim sitt eget bakeri sedan 1902. Helt sedan har vi tillverkat bröd och kaker på traditionellt handverksvis i Rosenborggaten 10. I starten ble utleveringen gjort med hest. Da körde hästen «Rosenborg gutten» runt med ferskt bröd till närområdet. Sedan har vi vokst och moderniserat oss genom åren. Bakeriet driver i dag av fjärde generationen och vi har 14 koselige bakerikaféer rundt omkring i Trondheim, men vi har även en söndagsåpent. Kom innom. Du är alltid välkommen hos oss.”
Skrubbefar
Vargen utanför Trondheim konstmuseum tyckte Kebbe var intressant. Den heter Skrubbefar och är gjord av en konstnär som heter Dyre Vaa. Skulpturen visar en varg som blottar sina tänder och har sina tassar stadigt placerade ovanpå ett byte. När Dyre Vaa gjorde Skrubbefar gjorde han också en Skrubbemor, hon bor inte i Trondheim, utan i Oslo.
Bakklandet
Bakklandet är en stadsdel i Trondheim. Det ligger i stadsdelen Østbyen på östra sidan av Nidelva älv mellan Bakkebron (Bakke bru) och Gamlestadsbron (Gamle Bybro).
Kvarteret domineras av små trähus och smala gator. Det är en av de största turistattraktionerna i staden. 1965 föreslog vägplanen för Trondheim att ett stort område på Bakklandet skulle rivas för att ge plats åt en fyrfilig motorväg som skulle förbinda vägen ”Elgeseter gate” med vägen ”Innherredsveien”.
Planerna möttes av motstånd från lokalbefolkningen och i början av 1980-talet lades planen på hyllan, även om stadens miljöråd hade godkänt att kvarteret skulle avfolkas 1974.
Vilken tur att det inte blev så! Så vackert att strosa runt här.
Vi frågade om hunden fick sitta ute med oss när vi letade restaurang inför eftermiddagens måltid men det fick vi inte, tjejen sprang in och stängde dörren.
Team husbilstime 🖤
NB6 Det blev bubbel och öl på denna trevliga restaurang där vi satt och spanade in folklivet på gatan.
Skål min kärlek! ♥️
Cafe Looka
Vi hittade denna restaurang när vi var ute och gick på dagen och bestämde att detta blir perfekt för Kebba och oss. Enkelt och bra. Mycket plats och trevlig personal som gillar hundar.
Ligger så fint till!
Öl och burgare precis så som vi vill ha det! Perfekt att fira vår 31-års dag med.
Cheese heaven hette min burgare med cheddar, blue cheese och parmesan. Sååå himla god! Perfekt rosa också. 229:- vilket inte var så dyrt i mitt tycke.
Rekommenderas ett besök här. Trevligt, hundvänligt och goda burgare helt enkelt. Kika in HÄR!
Solsidan
Solsidan är en energisk och vänlig stadsdel full av liv! Stadsdelens industriella förflutna i samspel med moderna arkitektoniska uttryck ger området dess karaktäristiska själ. Nedre Elvehavn som den ser ut idag uppstod ur askan från det som en gång var ett av Norges största varv.
Idag är det ett av de mest populära områdena i staden. Solsiden är en lokal favorit och surrar alltid av liv och glädje. Det är utan tvekan platsen att vara om du vill ta in lokalbefolkningens gemytliga energi medan du njuter av eftermiddagssolen med en förfriskning på en uteservering.
Vi strosade igenom nöjda med vår dag.
Hur kanelbullarna smakade? Jättegoda! Perfekt bakade.
Tack och godnatt Trondheim, Norge, ja vi elsker detta land!
Vi kommer tillbaka för nya äventyr.
Fortsättning följer…
1