Enköping,  HUSBIL,  RESOR & SEMESTER,  Sverige

Enköping & alla parker

I detta inlägg för du häng med Enköping runt på en helg! Vackra parker, byggnader och platser.

Vi börjar att strosa igenom alla vackra parker som Enköping har. Inte konstigt att de har vunnit priser.
Det finns ca 20 parker i centrala Enköping. HÄR hittar du finfin info och alla parker i bokstavsordning.

Enköping & alla parker

Vid alla broar är vackra annueller (ettåriga plantor) planterade. Det roliga är att det är mitt gamla säsongsjobb som odlar dessa! Har även gjort några inhopp de senaste somrarna för helt kan man inte släppa jobbet man haft från och till sedan man var 30 år. Det är mitt lilla barn.

 

Fisktorget

Fisktorget var förr i tiden en marknadsplats med försäljning av fisk, kött och grönsaker.

Fisktorget är en fickpark. Det kännetecknas av parkens lilla yta, den klippta omgärdande häcken, den frodiga växtligheten och läget, som i det här fallet är en liten grön oas mellan hamnområdet och stadens larm.

Enköping & alla parker  

Joar blå

Enköping & alla parker

 

PAUS huset

PAUS-huset stod färdigt 1971 och inrymmer ett par butiker i dagsläget.

 

Enköpings konsthall

I Tingshuset i Enköping finns en konsthall, konsertsal, ateljé och musikstudio.

Vårfrukyrkan

Vårfrukyrkan är en av landets äldsta kyrkor. Den byggdes i början av 1100-talet och är enligt traditionen invigd på vårfrudagen år 1125. Den största förändringen gjorde på 1400-talet, då kyrkans kor byggdes ut och centraltornet plockades ner. På 1800-talets mitt sattes åter centraltorn på kyrkan och i början av 1900-talet målades kyrkan invändigt av Karl-Wilhelm Pettersson.

Enköping & alla parker  

    Enköping & alla parker

 

Enköpings kloster

Klostret byggdes på 1200-talet och revs på 1600-talet. I den nordvästra delen av parken kan man se stenar som markerar klostret. Ett träkors förstärker platsens historia. 

Enköping & alla parker  

Munksundskällan

Munksundskällan är en källa, och fickpark i Enköping belägen i nära anslutning till ruinen efter Franciskanerklostret.

Stadsborna hämtade sitt vatten i källan förr och den utgör fortfarande en underjordisk grundvattentäkt som används av staden.

Enköping & alla parker

Strömparterren

En parterr är en blomsterterass och parken mellan Kommunhuset och biblioteket kan sägas vara som en blomsterterrass till Enköpingsån. Strömparterren är en park med ljus och luftig skogskänsla. 

Drömparken

Drömparken är skapad av holländaren Piet Oudolf. Den har fått sitt namn av att den innehåller Oudolfs favoritplantor, hans drömplantor. Oudolf fick uppdraget att rita parken av Enköpings tidigare stadsträdgårdsmästare Stefan Mattson och stod klar 1996.

Enköping & alla parker

Åpromenaden

Här finns konstverk och alla fina och inspirerande idéträdgårdar.

Blå trädgården

Blå trädgård var en idéträdgård från en trädgårdsutställning på Rosendals Trädgård 1998. Parken återuppbyggdes i Enköping och invigdes 2002.

Vatten, växter, himmel är tre viktiga delar av Blå Trädgård. Den är en del av parkstråket Åpromenaden som sträcker sig längs med Enköpingsån.

Blå Trädgård är skapad av trädgårdsmästare och konsthantverkare med färgen blått som tema. Ansvariga konstnärer för Blå Trädgård på Rosendals var Bernadette Schillings, Jukka Värelä, Björn Jadelius och trädgårdsmästare Malin Löfstrand.

Johan Petter Johanssons park

Johan Petters park (tidigare Gustav Adolfs plan) är parken där sommarblommorna får spelrum. Den fått sitt nya namn efter Enköpings stora uppfinnare Johan Petter Johansson, som också står staty vid en av parkens entréer. Parken är stadens paradanläggning och anlades på 1930-talet. Det var på den tiden vanligt med kungliga namn på parker.

Innan parken byggdes låg JP Johanssons första verkstad här. JP Johansson uppfann skiftnyckeln och rörtången. På 30-talet flyttade han sin verksamhet till stadsdelen Fanna, där sedan Bahco Verktyg i många år hade sin produktion.

Fridegårdsparken

Denna park är namnad efter Jan Fridegård som växte upp i Enköping. En fickpark anlagd 1988, ursprungligt gestaltad av landskapsarkitekt Åsa Bjurström med växtval av dåvarande stadsträdgårdsmästare Stefan Mattson.

S:t Ilian kyrkoruin

Murrester från S:t Ilians kyrka, byggd vid 1200-talets slut som en gotisk salskyrka. Den var stadskyrka för Enköpings stad till 1548. Revs troligtvis på 1600-talet. Alldeles norr om denna ruin låg en tidigare kyrka, uppförd ca. 1200, som revs innan S:t Ilians kyrka byggdes.

Skolparken

Parken har många höga, vackra träd som visar anor från förra sekelskiftet. Den norra delen har ett skogsliknande utseende och visar på våren en prakt av azaleor.

Skolparken är en park för många aktiviteter och är därför välkänd av många Enköpingsbor. På vintrarna går det att åka pulka ner för backarna och mitt i parken finns en omtyckt lekplats. Centralt i parken finns också en scen som används till olika evenemang. Ett av dem är Trädgårdsdagen som äger rum varje år, första lördagen i september.
I parken står också en byst av Enköpingsdoktorn Ernst Westerlund. Var delvist stängd när vi var på besök pga. renovering.

Doktor Westerlund

Känd läkare som människor vallfärdade till för att bli ordinerad motion och arbete. Det sägs även att han använde ovanliga metoder för att få sina patienter friska. Bland annat rekommenderade han dem att ha en rosengeranium i sjukrummet för att rena luften i syfte att göra dem friskare.
Alla känner nog till blomman ”Doktor Westerlund”.

Pastor Spaks park

Enköpings museum

Vi besökte Enköpings museum som spänner sig vitt från till hällristningar till nutid. Alltid lika spännande att se en stads historia och föremål. Läs mer HÄR!

 

 

Hamnmagasinet 

Nere vid hamnen ligger hamnmagasinet som inrymmer loppis, glassbod och restaurang. Även servicehuset ligger längst bort i byggnaden.

Folkets park

Skolparkens scen.

Tack och hej leverpastej! 
Duktigt att orka skrolla ända ner hit! Hihi!

I nästa inlägg blir det smarrigt värre! Då blir det restaurangtips! Korv eller Pizza? Pasta eller frunch?

 

Share Button

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *