
Focaccia a´la Olli
I slutet av november förra året (2024) var maken och jag och kikade på teaterföreställningen”Tomten är far till alla barnen” och efteråt hade jag bokat bord på Olli. Blev väldigt förtjust i Focaccia a´la Olli som fanns på menyn och ännu gladare när det fanns ett recept!
Så här kommer receptet från Oliver Ingrosso. Jag kämpar dock att få brödet sådär härligt med stora luftbubblor och lite svartbränt men fortfarande fluffigt. Ska köra små formar som tvingar upp degen på höjden och på olika temperaturer under gräddningen. Testar mig fram och återkommer när jag knäckt koden.
Bubblig och härlig!
Focacciamacka -recept Oliver Ingrosso
Focaccia
7,5 g jäst
6,5 dl vatten, kallt
110 g surdeg (eller endast 17 g färsk jäst)
11,5 dl vetemjöl [700 g]
1,5 msk olivolja
1 msk salt
Ricottakräm
ricotta
salt
svartpeppar
citronsaft
olivolja
Macka
fänkålsfrö
färsk basilika
mortadella, tunt skivad
olivolja
flingsalt
Focaccia
Lös upp den färska jästen i lite av vattnet.
Blanda vattnet och jästen med surdeg i en stor bunke eller i en bakmaskin.
Blanda långsamt samtidigt som du tillsätter mjölet.
När allt mjöl blandats in arbetar du degen ordentligt i ca 15 minuter i maskin, eller 35 minuter för hand. Degen ska bli väldigt elastisk.
Tillsätt olivolja och salt.
Arbeta degen ännu mer, ca 5 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
Olja en bunke eller plastlåda med olivolja och häll över degen i den.
Ställ in degen i kylen och låt jäsa över natten. Ju längre den får stå i kylen desto mer smaker utvecklas. Den kan med fördel stå i upp till två dygn i kylen.
Olja en stor form eller flera små. Olja in dina händer och häll degen i formen eller portionera den jämnt i de små formarna. Rör degen så lite som möjligt, annars spricker luftbubblorna.
Pensla på rikligt med olivolja och låt jäsa till dubbel storlek, minst 2 timmar.
Sätt ugnen på 220 grader och baka focaccian i ca 15–30 minuter, beroende på om du har en stor eller flera små formar. Den ska få en fin, krispig yta.
Ricottakräm
Häll av vätskan från ricottan.
Blanda med salt, peppar, citronjuice och mycket olivolja. Vispa tills du får en luftig kräm.
Macka
Rosta fänkålsfrön och mal eller krossa dem grovt.
Dela focaccia så att du får en underdel och en överdel och montera din macka.
Bred eller spritsa på ricottakrämen, lägg på basilikablad och mortadella. På med brödlocket och pensla över en fin olivolja. Strö över flingsalt och fänkålfrön Njut!
Platta men ack så goda!
Återkommer med nya tips och foton när jag är nöjd med höjden ;) Men tills dess, gör dessa!!! Smaken är nomnom!
