SAFFRANSSEMLOR MED BLÅBÄRSGRÄDDE
Fredag idag och det blir fullt ös mest hela dagen fylld med sånt som jag gillar! En salig blandning av kundmöten, jobb, träning och så firar vi visst lite extra idag!
Tänkte köra en EFIT dag så kika in senare i helgen.
Men, det är fredag och semmelsäsomgen är igång! Så jag bjussar på ett recept på ett par nomnomiga semlor idag!Här kommer en helt utan mandelmassa för de som inte gillar. (Jo vi i familjen gillar men den här mamman i familjen glömde att köpa.)
Saffranssemlor med blåbärsgrädde
Receptet räcker till 8 stora avlånga (vill man göra vanliga så räcker de till 12 st)
75 g smör
½ tsk salt
2 dl mjölk
25 g jäst
0,5 g saffran (1 kuvert)
1 dl strösocker
1 dl kesella
8 dl vetemjöl
1 ägg till pensling samt kokosflingor
Blåbärsgrädde
4 dl vispgrädde
ca 1 dl blåbär (jag tog frysta som fick tina)
1 tsk florsocker till grädden samt till pudring av ”snötäcket”
Börja med att smälta smöret tillsammans med mjölken till det är fingerljummet (37 g)
Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt saffran och övriga ingredienser. (salt, socker, kesella, ägg och mjöl.)
Arbeta degen i ca 7 minuter i maskin tills den blir blank och släpper kanterna. Låt sedan degen jäsa övertäckt med bakduk ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda långa ovala bullar och lägg dem på en en bakplåtspapperklädd plåt. Låt jäsa övertäckt med bakduk ytterligare 30 minuter.
Vispa upp ägget och pensla bullarna samt strö över kokosflingorna. Grädda i 200 grader mitt i ugen i ca 15-17 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna under bakduk.
Vispa grädde, mosa blåbären och tillsätt tillsammans med florsockret. Fyll en spritspåse, se till att tyllen är tillräckligt stor så att de större blåbärsbitarna kan passera.
Skär av toppen på bullen och sprits ut blåbärsgrädden. Lägg på locket på grädden och pudra över florsocker.
Tips på andra semlor
Semmelwrap
Semmeltårta
Hjärtsemlor
Smördegssemlor
Semmeltårta med chokladgrädde
Och HÄR hittar ni ”gamla” EFIT-dagar!
1
2 Comments
Eva
Mums!!!
admin
Nomnom! Trevlig helg Eva! :)