FRANSK KIWIPAJ
Hittade ett par ledsna kiwi i fruktskålen och som vanligt försöker jag ta vara på dem innan det är riktigt försent. Lite rynkiga gör ingenting så länge de inte är supermjuka och luktar jästa….
Bruna bananer är suveränt att ta vara på och göra kladdkakor på! HÄR en variant med choklad och HÄR en variant bianco.
Fransk kiwipaj receptet hittade jag HÄR!
Pajskal
3 dl vetemjöl
1 msk socker
125 gram margarin
2 msk vatten
Fyllning
4 kiwi
4 ägg
1 dl vispgrädde
0.75 dl florsocker
2 msk pressad citronsaft
Blanda mjöl och socker. Finfördela margarinet med fingertopparna i blandningen. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman till en deg.
Klä en form med degen både botten och kanterna (ca 26 cm diameter). Sätt en folieremsa runt degkanten. Låt stå i kylen 20-30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga botten och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Ta bort folien.
Skala kiwin och skär dem i skivor(ej alltför tunna). Vispa samman ägg, grädde, florsocker och citronsaft. Häll äggsmeten i pajskalet. Lägg i kiwin.
Grädda lite under mitten i ugnen tills äggstanningen stelnat, ca 20 minuter. Servera pajen ljummen med vispgrädde blandad med créme fraiche.
Servera med en hederlig gammaldags vaniljglass! Mumma!