RAVIOLI HEMMAGJORD
Har ni testat att göra egen ravioli?
Det gjorde jag tillsammans med mina tre ”små” grabbar d.v.s. mina egna söner (17 & 12) och barnbarnet (2½år).
Jag är lyckligt lottad att ha barn som periodvis är väldigt intresserad av mat & bak. Som gärna hjälper till och provsmakar allt mamman i huset ställer fram… Aja, nästan allt…
Durumvete för bästa resultat! En vacker gul pasta, äggpasta precis som det ska vara. Testat med vetemjöl men den blir blek och trist. Risken att den klibbar när den är kokt. En durumvetebaserad pasta klibbar aldrig!
Jag & Valle gör pasta degen
Pastadeg
5 dl durumvete
4 ägg
ev. en skvätt vatten
Gör som Valle! Lägg mjölet i en hög och gör en grop där du lägger i ett ägg i taget och vispar in mjölet tills allt är blandat. Knåda degen och låt den vila övertäckt med fuktig handduk.
Gör fyllningen som kan varieras oändlighet! Jag gjorde en med köttfärs.
Fyllning
ca 400 g (det blir över men stek detta och använd som tillbehör eller lägg i den i tomatsåsen)
½ riven solovitlök
3 msk grädde
paprikapulver
salt & peppar
Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet. Provstek och smaka av så att du får till kryddningen.
Tomatsås
1 pkt krossad tomat med smak, jag tog chili
en skvätt sirap
salt & peppar
Blanda samman allt i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Häll i en form där du sedan placerar de färdigkokta raviolin sedan innan servering.
Kom ihåg att alltid provsteka och smaka av för bästa resultat! Detta gör jag alltid alltid när jag gör fyllningar eller nötfärsbiffar, köttfärslimpa och köttbullar. Tål att upprepas!
När degen vilat delar du upp den i lagom bitar och kör den i en pastamaskin. Du ändrar tjockleken stegvis tills den är lagom.
Sötaste hjälper till, morbror & lille V ♥
På en av degplattorna klickar man ut små bollar av den råa köttfärsen.
Pensla runt omkring med lite vatten och lägg över en degplatta.
Sedan är det bara att skära fyrkanter och nypa ihop. Jag använde en baksporre för snyggt mönster på kanterna men en vanlig kniv funkar såklart. Lägg raviolin på bakplåtspapper som du siktat lite durumvete på.
Koka upp saltat vatten i en stor kastrull och droppa ned raviolin. Låt småkoka ca 4 minuter. Tag upp och skär itu en och kolla om den är klar så vet du koktid. Tag upp med hålslev, låt rinna av och lägg ner i tomatsåsen.
Servera genast med en god riven ost på. Nomnom!
Det gick hem den här rätten! ♥