GRÖNKÅLSPAJ MED GETOST & VALNÖTTER
God fortsättningen! Smiter in med ett supergott recept från gårdagens julbord som ni måste göra denna julhelg! Vego dessutom!
Varje år försöker jag att förnya julbordet lite grand. Helst ska det då vara vegetarisk och år behövde jag inte leta så mycket jag fick årets, en paj serverat av köket en nyhetsmorgon! Såg bara så god ut så denna blev så klart given.
Jag moddade om den lite. Tog i grädde och mer getost.
Grönkålspaj med getost och valnötter (Siri Barje)
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk vatten, iskallt
1 tsk salt
Fyllning
3 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
0,5-1 tsk salt
200 g grönkål
1 gul lök
3 klyftor vitlök
2 msk rapsolja
180 g getost
1 dl valnötter
Sätt ugnen på 225 grader. Nyp ihop mjölet med smöret. Tillsätt iskallt vatten och salt. Knåda ihop till en deg.
Låt degen vila i kylen medan du förbereder fyllningen.
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk med salt.
Hacka grönkålen. Hacka den gula löken och vitlöken fint. Stek grönsakerna i rapsolja i 2 minuter.
Ställ åt sidan och låt svalna något. Kavla ut degen, lägg den i en springform och nagga den lätt med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter.
Ta ut pajen och lägg i grönsaksblandningen. Häll på äggstanningen. Skär skivor av getosten och lägg i pajen tillsammans med de grovhackade valnötterna.
Grädda pajen i ungefär 40 minuter tills den har fått fin färg.
Nu ska jag återgå till superslö jul med mat & gotter.