TARTE TATIN
Alla frossar i rabarber och jordgubbspaj just nu eller hur? Men en riktigt god fransk äppelkaka är inte helt fel det heller! Detta är en favorit!
Du behöver
8 st äpplen
2 dl vetemjöl
75 g smör
2 msk kallt vatten
Äppelfyllning
1 msk färskpressad citronsaft
100 g smör
½ dl socker
Mät upp mjöl och smör och nyp i hop försiktigt. Tillsätt vatten och krama ihop till en deg, detta gör du lättas i en plastpåse.
Låt degen vila minst en halvtimme i kylskåpet.
Sätt på ugnen 225 grader.
Skala och kärna ur äpplena och skiva upp. Lägg dem i citronvatten.
Tag fram en gjutjärnspanna (eftersom min har trähandtag så måste jag skruva bort den eftersom den ska in i ugnen sedan)
Smält smör, citron och socker och låt koka upp. Tillsätt de avrunna äppelbitarna. Låt småkoka en liten stund, inte för länge.
Dra av värmen och låt svalna något.
Tag fram degen och kavla ut till en rundel. Lägg den på äpplena och in i ugnen ca 30 minuter tills degen fått en gyllenbrun färg.
Tag ur ugnen, skär med vass kniv runt kanterna och stjälp upp på fat.
Serveras ljummen med någon god vaniljsås.
Bon appetit!
Sugen på fler äppelrecept? HÄR hittar ni ett par stycken.