PÅSKMAT PÅSKBAK INSPO
Hej påskveckan!
Har samlat lite länkar till påskmat, påskbak inspo här så att ni snabbt hittar lite inspiration till årets påsk! Vi firar som vanligt med massor av mat och gotter med våra nära och kära. Mindre fokus på pynt och plåtter och absolut INTE påskfjädrar!!! Jag och barnbarnet får hitta på något trevligt att pynta med när godingen dyker upp för påskweekend ♥ Det bli GARANTERAT ett nytt ”Valle -recept”.
I detta inlägg har jag valt ut tre recept ni bara inte får missa! Min egna designade cheesecake i pepparkaksformar är både rolig och ger en valmöjlighet att själv välja topping om man så vill!
SKAGENCHEESECAKE i pepparkasformar
2 gelatinblad
4 skivor kavring
25 g smält smör
2½ dl creme fraiche
½ dl majonnäs
½ finhackad röd lök
Ett par msk röd stenbitsrom
2 dl skalade räkor
finhackad dill
en skvätt citron
peppar & salt
Garnering
Räkor
citron
dill
röd stenbitsrom
Hacka/mixa ihop kavring med det smälta smöret. Arbeta samma till en jämn deg och lägg i botten på ett gäng pepparkaksformar som du ställt på plastfolie. Spar en bit så att skagenröran får plats. Ställ kallt!
Lägg gelatinbladen i blöt medan du fixar räkröran. Hacka ihop räkor, lök samt dill och rör ihop med creme fraiche och majonnäs. Tillsätt stenbitsrom och smaka av med citron, salt & peppar. Krama ur gelatinbladen ordentligt och och värm försiktigt under omrörning i kastrull till den löst sig. Blanda sedan med räkröran.
Häll i pepparkaksformarna. Ställ i kylen i minst 6 timmar tills den stelnat, görs med fördel dagen innan servering.
Du kan välja mellan att lirka loss pepparkaksgubbarna och lägg upp på serveringsfat. Eller låta dem vara kvar och dekorera, det blir snyggt. Men oftast brukar låta gästerna ta och garnera sina gubbar själva, vilket är uppskattat.
Lamm är så gott! Gjorde detta nedanstående recept förra året!
Lammstek med rosmarin, vitlök & citron
800 g lammstek
marinad
½ dl rapsolja
saft från 1 citron
2 vitlökslkyftor
färsk rosmarin
salt & peppar
Hacka rosmarin, skiva vitlök och blanda samman allt till marinaden med de övriga ingredienserna. Tag fram lammsteken och lägg i en plastpåse (behåll nätet, det är det som håller samman steken vid tillagningen). Häll över marinaden och låt ligga i någon timme.
Tag ur påsen och bryn på lammsteken i smör. Använd en termometer vid ugnsbakning för ett perfekt resultat! Jag tar ut mitt lamm vid 58 grader och låter den vila i 10 minuter då jag förbereder klart de övriga till maten.
Jag serverade klyftpotatis som tillagades samtidigt med lammsteken och rödvinssås till.
Och så kommer ett smarrigt recept på en kladdig och påskig kaka!
Påskkladdkaka med kinderägg
150 g smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl mjöl
2 kinderägg
Ett gäng godispåskägg
Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smör och låt svalna. Tillsätt kakao, socker, mjöl och ett ägg i taget. Fäst ett bakplåtspapper i botten på en springform.
Häll i kladdkakesmeten i formen. och skjuts in i ugnen i 15-20 minuter.
Låt svalna och dekorera kakan med kinder ägg med godisäggen i samt lättvispad grädde.
Superduper enkelt och gottigt!
Direktlänk till alla matbloggares topp 10 mest sökta recept på olika former av den überpopulära räktårtan, skagencheesecake, skaldjurtårtan, laxtårtan m.m.
Räktårta AKA skagencheesecake recept HÄR!
Laxtårta med stenbitsrom recept HÄR!
Mer inspiration till påska hittar ni HÄR!
Hoppas att ni hittar något ni gillar!