LAKRITS CITRONKOLA DOPPAD I CHOKLAD
Denna är en stor favorit! Älskar saltlakrits så denna kola är så klart given på vårt gotterbord under julen! Har modifierat om den lite och tillsatte citron i årets upplaga! Såååå gott med lakritssmak och den lila citrussmaken som kommer efter en liten stund. Nomnom!
Lakrits & citronkola doppad i choklad
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 påse turkisk peppar
2 tsk smör
1 msk citronjuice
200 g mörk choklad
200 g ljus choklad
zest -finrivet skal från apelsin och citron att garnera med
Klä en form, ca 20 x 20 centimeter med bakplåtspapper.
Krossa godiset, jag brukar använda min minimixer med stålblad.
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en gryta.
Låt koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Droppa ned lite smet i ett glas med vatten, kan du forma den till en kula är den klar.
Det tar ca 15 – 20 minuter. Kom ihåg att röra om då och då.
Rör ner smöret, citronjuicen och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
Smält chokladen i vattenbad eller som jag brukar göra i micro och låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!
Skär kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett bakplåtspapper.
Strö lite citron eller apelsinzest på toppen innan chokladen har stelnat.
Jag tog ljus choklad med citron och mörk tillsammans med apelsin.
Det perfekta julgodiset för choklad och lakritsälskare!