MAZARINKAKA MED SAFFRAN & LINGON
Vill ni bjuda på en RIKTIGT god kaka till jul så blir detta mitt tips! Roy Fares Mazarinkaka med saffran & lingon.
Har allt gott man kan tänka sig! Saffran, mandelmassa och lingon.
Mazarinkaka med saffran & lingon
Mördeg:
120 g smör, rumstempererat
60 g florsocker (1 dl)
180 g vetemjöl (3 dl)
20 g äggula (1 st)
Mazarinfyllning:
50 g smör + 100 g smör
1 g saffran (2 kuvert)
370 g mandelmassa
2 ägg ägg
3 äggulor
1 msk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
1 ½ dl frysta lingon
100 g mandelspån
Mördeg: Knåda samman alla ingredienser i en bunke. Plasta degen och låt vila i kylen i 20 minuter.
Ta ut degen, knåda den lite lätt och kavla ut den till 3–4 mm tjocklek på ett mjölat bord. Klä en rund pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med degen och se till att den går över kanterna. Skär bort överflödig deg, nagga botten med en gaffel och sätt in den i frysen i 20 minuter.
Ugnen på 200 grader. Förgrädda botten i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
Mazarinfyllning: Sänk ugnen till 180 grader. Smält 50 g smör och blanda med saffran, ställ åt sidan. Riv mandelmassan och rör ihop den lite i taget med 100 g rumstempererat smör till en slät massa i en bunke eller matberedare. Tillsätt sedan det smälta smöret med saffran.
Blanda ner ett ägg i taget och blanda väl. Blanda sist i vaniljsocker och vetemjöl och blanda väl till en slät och fin massa.
Fördela smeten jämnt i formen och strö över lingon och mandelspån. Grädda kakan mitt i ugnen på 180 grader i 35–40 minuter eller tills den fått gyllenbrun färg. Testa att kakan satt sig genom att skaka försiktigt på den. Jag tog ur den innan den satt sig helt och den blev lite extra smarrig och saftig då. Ta ut den ur ugnen, låt svalna helt. Servera den som den är (det gjorde jag eftersom jag gömde) Eller servera genom att pudra över florsocker, strö över lite färska lingon och en klick grädde!
2