KLIMPSOPPA MED FLÄSKKOTLETT
Klimpsoppa med fläskkotlett blev en rätt jag längtat att få laga. Klimpsoppa är jag uppvuxen med och glädjen att komma hem till barndomshemmet efter en grå regntung skoldag och känna doften och hur fönstret till ytterdörren immade igen när mor stod i köket fick en att längta till middag. Mamma gjorde denna på annat kött. Men när tanken kom över mig hade jag fläskkotlett som jag tog. Många timmars puttrande gjorde den så mör som smör.
Klimpsoppa med fläskkotlett
ca 1 kg benfri fläskkotlett i bit
4-5 morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 liter vatten
4 hönsbuljongtärningar
Klimp
3 ägg
3½ dl vetemjöl
salt & peppar
Börja med att skära köttet i lagom stora bitar. Bryn på och lägg i en gryta tillsammans med vatten och hönsbuljongtärningarna. Skala lök och morötter och skär ner i bitar. Tillsätt i grytan. Låt småkoka i ca 1½-2 timmar tills köttet är mört. Smaka av och tillsätt ev. kryddor.
Klimp: Blanda samman all ingredienser, den ska vara som en bulldeg. Ta med tesked deg och klicka ner i den varma grTyan. Klimpen sväller mycket så tänk på det om du vill ha små klimpar. Koka i i 5 minuter.
Servera med en klick creme fraiche och ett gott bröd.
En riktigt värmande må bra soppa med mycket matminne kring sig. Vad min familj tyckte? De slickade skålarna!