26 ÅRIG FÖRLOVNINGSDAG GRILLAT & HASSELBACKSPOTATIS
I onsdags den femtonde firade maken och jag 26 årig förlovningsdag. Vi firar förlovning likaså vår bröllopsdag 15 augusti, i år 22 år som gifta. Alla dagar tillsammans och milstolpar som dessa är alltid väl värda att fira. Fira kärleken det finaste man kan göra. Stort som smått. HÄR kan ni läsa om vår förlovningsdag för 26 år sedan.
Han med stort N kom hem med choklad, röda rosor och tulpaner. Röda rosor får jag alltid men även tullisar eftersom vi delar dag med dessa enligt almanackan.
Jag hade marinerat fläskytter och förberett hasselbackspotatis. Men först sprang vi vårt första pass i veckan träning mot Stockholm marathon.
Marinerad grillad fläskytterfilé
1 kg fläskytterfilé
Marinad
5 msk sweet chilisås
4 msk japansk soja
2 msk sesamfrön
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
Putsa filén och skär i tjockare skivor. Blanda samman allt till marinaden och lägg ned fläskytterfilén. Täck med plastfolie och låt stå ett par timmar innan grillning.
När potatisen nästan är klar grillar du köttet.
Hasselbackspotatis
Potatisar räkna med 3-5/person
smör
pank0
salt
skala potatisen och skåra ovansidan. Ställ på bakplåtspapper och pensla med smör som du smält. Skjuts in i ugnen 225 grader i 15 minuter.
Tag ur, salta, pensla med mer smält smör och strö över panko. Grädda ytterligare 15-20 minuter tills pankon fått en gyllenbrun färg och potatisen känns klar (prova med en sticka om potatisen är mjuk).
Servera med en grönsallad, gräddsås (grädde, kalvfond & grovmalen svartpeppar) samt köttet som fått vila en stund i folie.
En fantastisk god och trevlig rätt att kanske svänga ihop nu till helgen om man är sugen på grillat.
Återkommer med veckans fredagslista inom kort.